Многохилядни стачки обхванаха Гърция

Многохилядни стачки обхванаха Гърция
Многохилядни стачки обхванаха Гърция
A A+ A++ A

Гръцките учители започнаха петдневна стачка в понеделник срещу предприетите от правителството съкращения в държавния сектор. Участието в протестните действия бе неочаквано високо, като към учителите се присъединиха училищната охрана, университетските служители и други работници в публичния сектор, пише вестник Катимерини.

Според синдиката на учителите около 90% от членовете му са се включили в стачните действия, което е доста повече от очакваното от правителството. Министерството на образованието очакваше да участват между 60 и 80%. Но за гръцкия кабинет по-сериозен проблем са съобщенията, че в над десет училища са започнали седящи стачки, отбелязва изданието.

Най-малко 17 000 учители и държавни служители излязоха по улиците на Гърция, за да протестират срещу правителствените планове за принудително прехвърляне на работна ръка и съкращения в публичния сектор, предаде АФП. Около 7000 работници в публичния сектор са се събрали от обяд пред няколко министерства в Атина, по данни на полицията.

В северния град Солун полицията оценява броя на участниците в акцията на 10 000 души. Стачките започнаха ден преди консервативният премиер Андонис Самарас да отпътува за Брюксел за преговори с чиновници от ЕС и преди началото на нов одит в Атина от представители на тройката международни кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ, от който зависи поредният транш от спасителните заеми.

Очаква се одитът да приключи в края на месеца. Гръцката полиция използва сълзотворен газ за разпръсването на десетки училищни пазачи, които се опитаха да нахлуят в сградата на министерството на реформите, след като работниците в обществения сектор започнаха седмица на стачни действия срещу планираните съкращения, изисквани от международните кредитори, съобщава Ройтерс.

След лятната ваканция, пазачите, които патрулират в района на училищата и наблюдават за безопасното пресичане на пътя, учителите и лекарите започнаха стачни действия. Хиляди протестиращи проведоха шествия по улиците на Атина, отправяйки се към парламента, като носеха банери с надписи „Без уволнения!" и „Нека изритаме правителството, ЕС и МВФ".

Центровете на Атина и Солун бяха затворени за автомобилния трафик за часове. Лекарите от държавните болници започват тридневна стачка във вторник. Адвокатите също спират работа за два дни в знак на протест срещу реформи, свързани с тяхната професия. Юристите са недоволни от промени в адвокатския кодекс, който отменя голяма част от привилегиите им и на практика е стъпка към отварянето на професията.

Кулминацията на протеста ще бъде в сряда и четвъртък с 48-часова национална стачка, организирана от най-големия синдикат в обществения сектор АДЕДИ. Гърция се е ангажирала до края на годината да постави 25 000 държавни служители в т. нар. "трудов резерв", където те ще бъдат прехвърлени на позиции или уволнени.

Съкращенията на работещи в държавния сектор е чувствителен въпрос в изпадналата в криза Гърция, където безработицата наближава 28 процента, а бедността се увеличи през шестте години рецесия. Международните кредитори предупреждават, че милиардите евро помощ, отпускани на Гърция, ще спрат, ако страната не реформира склонния към корупция държавен апарат, коментира Ройтерс.

#Гърция #стачки #МВФ #учители #адвокати #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »