Израел засече нова флотилия към Газа

Израел засече нова флотилия към Газа
Мави мармара – най-големият кораб от флотилията на „Свободна Газа“ се приближава към израелското пристанище Ашдод с ескорт от израелската флота, 31 май 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Армията за отбрана на Израел получи заповед да се прихванат двата кораба, плаващи към Ивицата Газа.

Ирландският кораб Saoirse и канадският Tahrir потеглиха от турското пристанище Фатих в сряда и навлязоха в международни води в четвъртък. На борда си превозват 27 активисти и журналисти от Ирландия, САЩ, Канада, Мароко и други държави.

По-голямата част от товара на корабите се състои от медицински консумативи и тяхната крайна цел е поставената под ембарго Газа.

Израелските военни се опитаха неколкократно да се свържат с капитаните на двата кораба, но така и не получиха отговор, предаде РИА „Новости“.

„По-рано израелските военни се опитаха да влязат във връзка с капитаните на двата кораба, плаващи към Газа, и им предложиха да сменят курса си или да се разтоварят в израелското пристанище Ашдод, като товарът им бъде изпратен оттам за Ивицата Газа. Отговор така и не последва“, написа в социалната платформа „Туитър“ представителят на армейския пресцентър Авитал Лейбович.

Израел упорито защитава правото си да поддържа блокада на Газа, за да попречи на контрабандата на оръжия към управляваната от ХАМАС територия.

През май 2010 г., след като друга флотилия беше спряна от израелския флот, загинаха 9 турски активисти. Това доведе до дипломатическа криза между Анкара и Йерусалим.

„Искаме светът да разбере, че населението на Газа все още страда от жестока и престъпна блокада“, заяви в четвъртък Хувайда Араф от движение „Свободна Газа“, цитиран от израелския вестник „Хаарец“.

„Името „Вълни на свободата“ (има предвид организацията „Вълни на свободата за Газа“ – бел. ред.) означава, че ще продължим да идваме, вълна след вълна, по въздух, вода и земя, за да се противопоставяме на израелската незаконна политика спрямо Газа и цяла Палестина“, добави той.

„Нашето движение няма да спре или да бъде спряно, докато Палестина не бъде свободна“, категоричен е Араф.

#Газа #Мароко #Канада #САЩ #Ирландия #Йерусалим #Анкара #Вълни на свободата #движение Свободна Газа #международни води #кораби #флотилия #Палестина #Израел #Турция #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници