Младенов: Европейският пакт не нарушава свободата на България

Младенов: Европейският пакт не нарушава свободата на България
Министърът не споделя критиката отправена от Ивайло Калфин, че решението за присъединяване към пакта трябва да се подложи на референдум. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Присъединяването на България към Европейския финансов пакт е ключов елемент за националната стратегия на страната и няма да пречи на свободата на икономическата й политика.

Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов в неделя сутринта по БНР.

„Текстът, договорен от страните-членки на ЕС, както и ясният мандат от НС, са достатъчна гаранция за това че България подписвайки този пакт няма да си създаде допълнителни препятствия за в бъдеще, когато стане част от еврозоната”, коментира министърът.

По думите на Младенов членството на България в пакта няма да пречи на свободата на икономическата й политика да прави реформи в обществото и да поддържа ниски данъци, „защото за страна като нашата това е ключов елемент от цялостната ни национална стратегия за постигане по високо икономическо развитие”.

„Когато стигнем до това ниво бихме могли да говорим за политики, които биха довели до някакво уеднаквяване на данъците в Европа”, каза още външният министър.

„Ние не сме сами в тази политика. Предимно страните от бившата Източна Европа застъпват тази позиция и интересите на страната ни на този етап са гарантирани”, посочи Младенов.

Министърът не споделя критиката отправена от Ивайло Калфин, че решението за присъединяване трябва да се подложи на референдум.

Той добави, че в понеделник на неформалния европейски съвет ще се вземе политическо решение от страните, които ще се присъединят към документа и той ще бъде официално подписан на 1-ви март.

В рамките на една година след подписването ще влезе в сила ратифицирането му, обясни Николай Младенов.

Младенов заяви още, че посещението на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън у нас е отдавна подготвено.

„То има няколко цели. Първо да поговорим сериозно за стратегическото партньорство, което има между България и САЩ в областта на сигурността, в НАТО и във всички системи, в които заедно участваме и в които имаме съществени ангажименти един към друг”, уточни министърът.

„Ще говорим и за операциите на НАТО в Афганистан. Това е неизбежно. Това продължава да бъде много важна мисия, имайки предвид, че през май в Чикаго ще бъде срещата на Северноатлантическия алианс”, каза още той.

По думите на Младенов ще бъде обсъдено и сътрудничеството на Балканите, където има все още „доста несвършена работа по отношение на съседите на България в Западните Балкани”, както и обстановката в Близкия Изток.

„Аз се надявам да поговорим сериозно и по въпросите за перспективата за американската визова политика по отношение на България и за определени договорености, които искаме да постигнем по отношение на признаването на трудовия стаж на българите, които са работили в САЩ”, допълни той.

„Очаквам докладът да бъде обективен. Всички данни и информации се предоставят от наша страна и не мога да коментирам публикации на „Франс прес” или на някой друг, които са спекулативни и преди докладът да е излязъл. Бих предпочел всички да изчакаме да излезе докладът и да го коментираме”, каза министърът по повод предстоящия доклад на ЕК по мониторинговия механизъм за напредъка на България и Румъния.

Младенов заяви още, че не е привърженик на съревнованието между България и Румъния.

„Неизбежно е, когато двете страни биват разглеждани заедно по определени казуси, това което се случва с едната да има ефекти и върху другата. Затова кризата в Румъния в момента не се отразява добре на региона”, посочи той.

Министър Младенов обясни, че делата, спечелени от трима отзовани дипломати заради агентурно минало, са в процес на обжалване и потвърди, че подновяването на дипломатите ще продължи.

#България #Николай Младенов #министър на външните работи #ЕС #НС #Европа #Източна Европа #Ивайло Калфин #референдум #САЩ #Хилъри Клинтън #държавен секретар на САЩ #НАТО #Афганистан #Чикаго #Балканите #Западните Балкани #Близкия изток #Франс прес #ЕК #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"