Минималната работна заплата може да бъде увеличена догодина

Минималната работна заплата може да бъде увеличена догодина
A A+ A++ A

Няма изглед за това да бъде увеличена минималната работна заплата през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде увеличена. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Петър Чобанов, който участва в официалната церемония по откриването на новата академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), предаде агенция „Фокус“.

Министър Петър Чобанов напомни, че размерът на минималната работна заплата е въпрос на тристранен диалог. Финансовият министър изрази надежда, че именно работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят, но според него техните нагласи не показват, че това може да се случи сега. „Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната“, отбеляза Петър Чобанов. 

По отношение на бюджета за следващата 2014 година министърът на финансите подчерта, че той трябва да бъде разглеждан по един нов начин, а именно да се оптимизират съществуващите разходи, така че да се освободи възможност за допълнителни разходи, които обаче ще са по конкретни политики.

„Аз лично изпратих писма до колегите министри за това къде те виждат възможност за оптимизация на бюджета и какви нови политики могат да бъдат приложени с оглед на икономическия растеж на страната“, коментира Чобанов. Той обеща, че образованието ще бъде приоритет на правителството, тъй като е ключов фактор за дългосрочно развитие на икономиката, но това не означава, че ще бъдат дадени голямо количество средства.

Министърът на финансите добави още, че по отношение на пенсионната реформа правителството се ориентира към връщане на швейцарското правило, но и там предстоят дискусии. „Без да тръгне икономиката, не можем да имаме оптимистични очаквания за бюджета“, заяви още Петър Чобанов.

#Петър Чобанов #министър #минимална заплата #увеличение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"