Арабската лига прекрати мисията на наблюдателите в Сирия

Арабската лига прекрати мисията на наблюдателите в Сирия
Заради ескалиращото напрежение в страната, мисията от наблюдатели на Арабската лига в Сирия се оттегля. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лигата на арабските държави преустановява мисията на наблюдателите в Сирия поради ескалирането на насилието в страната.

Това се съобщава в официалното заявление на Арабската Лига, цитирано от Интерфакс.

„Решено е работата на наблюдателите в мисията на Арабската лига в Сирия да бъде незабавно прекратена", гласи изявлението.

Първата група наблюдатели на Арабската лига отпътува за Сирия в деня след Коледа – 26 декември. Тя се състоя от над 50 души и беше водена от судански генерал.

На 22 януари външните министри от страните, членуващи в Арабската лига, взеха решение мисията на техните наблюдатели в Сирия да бъде удължена с още месец, като техният брой бъде увеличен и те минат допълнително обучение в ООН.

По данни на сирийската опозиция обаче след пристигането на групата наблюдатели в страната насилието само се увеличи.

На 26 януари ООН прекрати събирането на данни за броя на загиналите по време на репресиите в Сирия поради затруднения да се сдобият с информация.

В началото на декември върховният комисар на ООН за човешки права Нави Пилай заяви, че загиналите са повече от 5000 души, но оттогава тези сведения не са актуализирани.

На 10 януари заместник-генералният секретар на ООН Лин Паскоу каза пред Съвета за сигурност, че най-малко 400 души са били убити от пристигането на наблюдателите на Арабската лига в Сирия на 27 декември.

#Сирия #Арабската лига #наблюдатели #Коледа #ООН #върховният комисар на ООН за човешки права #Нави Пилай #Лин Паскоу #Съвета за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"