НЗОК отваря резерва заради преразхода в болничната помощ

НЗОК отваря резерва заради преразхода в болничната помощ
"Сега вече преразходът със сигурност е над 100 млн. лева, само за болниците", посочи управителят на НЗОК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"На 23 или 24 септември ще има Надзорен съвет, където ще се отблокира резервът, и към 15 октомври ще имаме реална картина. Целият резерв е 269 милиона лева", заяви управителят на НЗОК, д-р Румяна Тодорова, предава БГНЕС.

Преразходът в болничната помощ се очаква да е над 100 млн. лв, добави д-р Тодорова.

Тя подчерта, че преразходът за болниците расте и припомни, че преди време е казала, че очакван преразход между 60 и 80 млн лева.

"Сега вече със сигурност е над 100 млн. лева, само за болниците", посочи управителят на НЗОК.

"Ние по всякакъв начин ще се постараем, навсякъде, където могат да се спестят, аз не ги наричам икономии, защото това не са икономии, да ги насочваме към здравноосигурителните плащания. В извънболничната помощ, където са незначителни разходите ще покрием с тези икономии, но в болничната помощ нещата са доста сериозни", обясни Тодорова.

Тя припомни и на болничните директори, които всеки ден я заливат с писма, че те са подписали договори за бюджет разпределен за 10 месеца.

"Затова последните месеци са нулеви. Предварителното преразпределени на бюджета е показал ноември и декември нулеви, но сега се очертава трети месец – нулев. Това е всъщност е преразхода", обясни Румяна Тодорова.

Председателят на Българския лекарски съюза, д-р Цветан Райчинов посочи, че заради неразчетените средства има риск през декември персонала на болниците да остане без заплати.

Той предупреди, че лекарите ще излязат на улицата декември, ако октомври не стане ясно, че ще се платят заплати.

Крайният срок, който са поставили е края на октомври и д-р Райчинов е предупредил касата, макар да съзнават, че не вината не е в сегашното й ръководство, което не участвало при изработването на бюджета.

"Втори път това, което направи Дянков края на 2009 г. да остави лекарите и медицинския персонал за Коледа и Нова година без заплати, втори път няма да го допуснем. Никой да не си прави илюзии, че лекарите са онова търпеливо стадо от тогава", каза председателят на БЛС.

Управителят на НЗОК бе категорична, че няма да остави декември неплатен за болниците.

Д-р Тодорова обясни, че към 15 октомври ще се знае колко ще е реалния недостиг всъщност.

Тя обясни, че вече мислят варианти за това.

"По съвсем предварителни изчисления, ако се разпределят средно това, което остава за реално съществуващи пари до края на годината, са някъде около 65% - средно месечно за болниците, това е горе – долу над лимитната дейност", каза д-р Тодорова.

"Единият от вариантите е разплащаме тези пари по месеци – около 65, може би 70% да се окажат и този недостиг от 30% вече да се изплати в следващия бюджет, но тези пари да са предварително планирани. Те да не изяждат бюджета за 2014 г. – тези 108 млн., които така или иначе са налични и по този начин няма да се прави актуализация на тазгодишния бюджет", обясни тя и посочи, че това е само един от вариантите върху, които се мисли.

Тодорова посочи, че не е необходимо да се нагнетява някакво напрежение, защото нещата не са толкова страшни.

Тя каза, че ще има още пресконференции за това какво се е случвало в касата.

#НЗОК #Румяна Тодорова #бюджет #преразход #болници #лекари #Български лекарски съюз #Цветан Райчинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »