Греков кани Китай за страна-партньор в български агроизложения

Греков кани Китай за страна-партньор в български агроизложения
Министър Греков заяви, че сътрудничеството с Китай в областта на земеделието е от голямо значение за България, заради неограничения, за качествени стоки, китайски пазар. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Каня земеделското министерство на Китайската народна република и китайските компании от земеделския сектор да бъдат страна партньор в българските селскостопански изложения през следващата година“, заяви министърът на земеделието и храните, проф. Димитър Греков, предава БГНЕС.

Следващата година се навършват 65 години от установяване на дипломатически отношения между нашите държави. Това е много добра възможност да оптимизираме двустранния стокообмен и да договорим нови съвместни проекти в областта на земеделието между страните ни“, добави земеделският министър.

Греков отправи поканата на работна среща със зам.-министърът на земеделието на Китай Ниу Дун, провела се по време на осмия агроикономическия форум между Китай и страните от Централна и Източна Европа в град Хъфей, Китай.

Министър Греков заяви, че сътрудничеството с Китай в областта на земеделието е от голямо значение за България, заради неограничения, за качествени стоки, китайски пазар.

"Предложихме на Китай редица селскостопански продукти, като сухо мляко и млечни продукти, птиче, свинско и телешко месо и техните субпродукти, билки, масла, мед, детски храни и консерви. Готови сме да инициираме и да участваме в редица съвместни проекти, като изграждане на мощности за производство на фуражи и хранителни смески например", посочи още Димитър Греков.

Зам.-министър Ниу Дун благодари на министър Греков за подкрепата на форума и отправената покана и отбеляза, че идеите на българския министър са много добри.

"Има много идеи, които ми харесаха. Те покриват изключително широк диапазон в двустранните ни отношения, не само в земеделския сектор. Трябва да се уча от вас", добави китайският зам.-министър.

Той отбеляза, че китайското правителство подкрепя вноса на българска земеделска продукция.

"Китай има желание да внася много повече млечни продукти, етерични масла, вина, зърнени култури и други земеделски стоки от България. Страната ви е позната, като производител на качествена продукция, а земеделската търговия има нужда от държавна подкрепа. Китай може да се ангажира с такава подкрепа", заяви зам.-министър Ниу Дун.

Той обаче каза, че за да могат българските стоки да бъдат разпознаваеми на китайския пазар се нуждаят от добра реклама и регулярност на доставките.

"Не бива българските компании да идват тук за една или две години, а след това да липсват регулярни доставки. Това прекъсва нишката, а пазарът ни се нуждае от регулярност на доставките", коментира Ниу Дун.

Той отбеляза още, че е добре българските компании, търгуващи със земеделска продукция, да открият в Китай свои представителства и да участват в китайските земеделски изложения.

Министър Греков подари на зам.-министър Ниу Дун реплика на елемент от българско златно съкровище и бутилка българско вино, а китайския му колега му отвърна с луксозна мастилница.

На земеделския форум на най-високо ниво участие взеха министри, държавни секретари и представители на Китай, България, Унгария, Черна Гора, Полша, Литва, Латвия, Румъния, Македония, Албания и Босна и Херцеговина.

Работата на земеделския форум съвпадна с българската правителствена делегация водена от министър-председателя Пламен Орешарски и вицепремиера Даниела Бобева на Световния икономически форум Летен Давос", провел се в Далиен, Китай.

#Димитър Греков #България #Китай #земеделие #пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »