Кораб със сомалийци потъна край Либия

Кораб със сомалийци потъна край Либия
Много нелегални емигранти използват с риск за живота си импровизирани плавателни съдове, за да се доберат от Либия до Малта или до италианския остров Лампедуза. Снимка: Мениджър
A A+ A++ A

Петнадесет сомалийски нелегални емигранти загинаха и още 40 се водят за изчезнали след корабокрушение в открито море край либийското пристанище Мисратa.

На брега близо до Мисрата са изхвърлени телата на петнадесет удавени, сред тях едно дете и 12 жени, предаде АФП.

Другите се водят за изчезнали, заяви посланикът на Сомалия в Триполи Абделгани Ваис. Според него на кораба е имало 55 души, всички нелегални емигранти, опитващи да стигнат Европа.

Преди няколко дни либийският министър на вътрешните работи Фавзи Абделали заяви, че страната му е изправена пред огромни проблеми заради наплива на хиляди нелегални емигранти.

„Либия се нуждае от големи средства, за да контролира имиграцията. Либия няма да е граничарят на Европа. Дори и да го иска, тя не би могла", каза министърът и призова Европа и съседните страни да се справят с притока на емигранти.

От години Либия е дестинация и транзитна страна към европейските брегове за стотици хиляди емигранти, главно от Африка.

Много от тях използват с риск за живота си импровизирани плавателни съдове, за да се доберат от Либия до Малта или до италианския остров Лампедуза. Стотици загиват всяка година.

Отваряйки и спирайки кранчето за пътуванията, бившият режим на Муамар Кадафи използваше нелегалните емигранти като средство за натиск върху европейските държави.

#Либия #Европа #кораб #Мисрата #емигранти #Сомалия #Триполи #посланик #Фавзи Абделали #министър на вътрешните работи #Африка #Малта #Лампедуза #Муамар Кадафи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"