Докога ще се редим на опашки за визи...?

Докога ще се редим на опашки за визи...?
A A+ A++ A

Визите за румънци за САЩ и Канада могат да отпаднат. Това стана ясно, след като румънският евродепутат Йоан Енчу внесе за гласуване, като съвносител, нова „клауза за реципрочност“. Европарламентът, чрез резолюция за промяна на правилника на ЕС за визите, задължава САЩ и Канада да ги премахнат за румънски граждани.


Това е добре,  само че се оказва, че в момента гражданите и на България, Полша, Чехия, Кипър и Хърватия се нуждаят от визи, за да пътуват в САЩ и Канада. Тези държави също са равноправни членки на ЕС. Това означава ли, че всяка от тях трябва да оправомощи отделен свой евродепутат, който персонално да предлага отпадане на визовите режими...?!


Очевидно, става дума за ограничение, което, меко казано, е несъстоятелно. Например България е държава, която е съюзник на САЩ в много от военните операции, които те провеждат по света. Още от зората на демокрацията ни се „сдобихме“ и със статут на „най-облагодетелствана нация в търговията със САЩ“.


И въпреки това, близо 24 години след падането на комунизма, все още се редим на опашки за визи, както за САЩ, така и за Канада!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »