Бокова: ЮНЕСКО няма да се разпадне

Бокова: ЮНЕСКО няма да се разпадне
Българският генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е в затруднено положение заради приемането на Палестина за член на упралвяваната от нея агенция на ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отрече възможността ЮНЕСКО да се разпадне вследствие отказа на САЩ да плати членския си внос (около 70 млн. долара).

„ЮНЕСКО не се разпада, последните събития са изпитание за организацията, но се надявам финансовите затруднения, които имаме, да са временни“, каза оглавяващата агенцията на ООН Ирина Бокова в интервю за Дарик радио.

Бокова обясни още, че въпреки анонса си, че ще преразгледа финансирането на ЮНЕСКО, Канада е декларирала, че ще продължи да изпълнява ангажиментите си към организацията.

„Току-що се разделих с канадския посланик, когото поканих на разговор – ангажиментът на Канада към ЮНЕСКО остава, те ще продължат да си плащат редовната вноска“, каза тя.

Генералният директор на организацията посочи, че със САЩ нещата са различни. Тя подчерта, че не биха могли да се правят сравнения между ситуацията днес и тази преди 20 години, когато Щатите напускат организацията.

Бокова призна, че случилото се е най-голямото изпитание, откакто е заела поста.

„Разбира се, парите са важни, но по-важното според мен е да запазим универсалността на организацията, всички страни членки трябва да видят в ЮНЕСКО своето място“, каза още генералният директор на ЮНЕСКО.

По думите й вероятно ще се намерят и донори, които ще помогнат финансово.

„Но организацията не се разпада – това няма да го позволя“, категорична беше Ирина Бокова.

В началото на тази седмица със 107 гласа „за“, 14 „против“ и 52 „въздържали се“ Общото събрание на Агенцията на ООН за образование, наука и култура реши да приеме Палестинската автономия за свой пълноправен член.

САЩ гласуваха против и заплашиха, че ще спрат финансирането за организацията, което възлиза на една пета от бюджета й.

#Канада #САЩ #Палестинска автономия #Палестина #независимост на Палестина #Ирина Бокова #Генерален директор на ЮНЕСКО #ЮНЕСКО #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"