При успехи по оперативните програми, получаваме 300 млн. допълнително

При успехи по оперативните програми, получаваме 300 млн. допълнително
С над 300 млн. евро допълнително ще разполага България след 2017 г., ако се справя добре с изпълнението на оперативните програми. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

С над 300 млн. евро допълнително ще разполага България след 2017 г., ако се справя добре с изпълнението на оперативните програми, стана ясно по време на обучителен семинар за подготовката за новия програмен период, предаде БГНЕС.

Обявените преди време 6, 257 млрд. евро, които страната ни ще получи от ЕС през следващия програмен период от 2014 до 2020 г., всъщност са 95 % от парите, с които ще можем да разполагаме по линия на оперативните програми. Останалите над 300 млн. евро са резерв, до който България ще има достъп ако се справя добре с изпълнението на заложените цели и с усвояването на средствата.

През 2017 г. започват да текат индикативни оценки на оперативните програми, ще се следят и индикаторите, това до каква степен се изпълняват поетите ангажименти, както напредъкът в усвояването. Ако се стигне до над 75 % изпълнение на заложените и одобрени от Брюксел индикатори за всяка една оперативна програма и България се справя добре със сертифицирането и разплащането на средствата, резервът от 5 % ще може да бъде освободен и използван, обясни по време на семинара Ани Тодорова от Дирекция "Програмиране на средствата от ЕС" в Министерски съвет.

Интегрирана стратегия за териториално развитие на Северозападен район се очаква да действа в периода 2016 – 2020 и да се базира на Регионалния план за развитие на Северозападния район за периода 2014-2020 г.

#ЕС #оценки #България #резерв #район #програма #цели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"