Горбачов: Да ликвидираме самодържавието в Русия

Горбачов: Да ликвидираме самодържавието в Русия
„Референдумът, заедно със свободните избори е висш непосредствен израз на властта на народа", отбелязва бившият съветски лидер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов се обявява за провеждане на референдум за конституционна реформа в Русия.

„Иска ми се в Русия да се появи нова силна демократична партия, способна да вземе инициативата за обновяване на конституцията, което се диктува от самия живот", пише Горбачов в статията „И тъй – народен референдум", качена на сайта на „Новая газета", предаде БГНЕС.

„Реалният път към това е референдумът. В закона се казва: „Референдумът, заедно със свободните избори е висш непосредствен израз на властта на народа", отбелязва бившият лидер.

Според него на референдума може да бъде вписан един въпрос: „Подкрепяте ли политическа и конституционна реформа, които биха ликвидирали „самодържавието" и гарантирали народовластие?"

Предложението за референдум се предшества в статията от подробен анализ на Горбачов на събитията в Русия през декември 2011 г.

„Обществото се пробуди. То заявява правата си. Ако в началото властта се надяваше да игнорира протестите, бързо стана ясно, че няма да се получи. Трябваше да реагира. Навярно имало е и изкушение за силови действия както преди, но разумът надделя", коментира той.

„Предпочетоха да маневрират, да признаят масовите протестни акции за свидетелство за демократичната зрялост на обществото. Но простите и понятни искания на протестиращите – да се отменят фалшифицираните избори и да се насрочат нови – властта отказа да приеме", пише още Горбачов.

„Работата не е само във възмущението на гражданите от изборните измами. От него личи нещо още по-съществено: недоволството на най-просветената част от градското население срещу съществуващата власт и способите, методите и средствата, които тя използва. Хората искат не просто да сменят конкретни лица, виновни за фалшификациите, а промяна на политическата система", се казва още в статията на бившия съветски лидер.

#президент #Михаил Горбачов #СССР #Русия #референдум #Новая газета #избори #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"