Павлова: В снега трябва дисциплина

Павлова: В снега трябва дисциплина
Павлова цитира данни на метеоролозите, според които в последните 20 години такива студове и снегове с такава продължителност не е имало. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трябва да има дисциплина и „когато кажем, че е затворено, значи е затворено", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Проблеми заради снега в момента не мисля, че имаме. Код „Червено" остава в Силистра, Добрич, Варна и Бургас от гледна точка на тежкотоварните автомобили над 10 тона", коментира пред „Дарк" регионалният министър в събота.

Павлова уточни, че тези кодове бяха въведени пред около 10 месеца от метеоролозите.

Червеният код означава, че времето е много опасно и може да доведе до големи щети и жертви по пътищата.

По думите на Павлова на много места температурите са от минус 18 до минус 5 градуса. Тя цитира данни на метеоролозите, според които в последните 20 години такива студове и снегове с такава продължителност не е имало.

„Може би се драматизира много и от медиите, но това помогна. Защото нашите апели, включително и моите: „Ако не се налага, не пътувайте", наистина хората се съобразиха с тях и съм много благодарна", посочи министърът.

„Имаше изключение – автобус, возещ туристи при издадена заповед 4 часа по-рано за код „Червено", влезе на пътя Бургас - Варна и естествено заседна. Това е друго, но повечето хора разбраха и не излязоха навън", каза още тя.

Павлова допълни, че трябва да има дисциплина и „когато кажем, че е затворено, значи е затворено". По думите на министъра хората са много дисциплинирани, „но за сметка на един-двама недисциплинирани се видя какво се случи".

„Извадихме над 1200 единици техника, значи техника има, просто трябва правилно да се разпредели. Спрямо територията на България и трафика, пътищата ни никак не са лоши, ако изградим тази пътна инфраструктура, която планирам", каза още тя.

Павлова отбеляза по повод предложението на Министерски съвет за вдигане на максималната скорост на 140 км в час по магистралите, че жертвите по пътищата не са по магистралите, а по страничните пътища.

„Смятам, че ще имаме много добър трафик. Трябва да направим така, че да преразпределим тежестта от обикновения потребител, гражданите, живеещи тук, да преразпределим тежестта по плащането на винетки към тежкотоварния и транзитния трафик. Там трябва да е голямата тежест", подчерта министърът.

Лиляна Павлова поясни, че превозвачите трябва да поемат по-голяма тежест в цената, отколкото пътуващите хора и се надява това да стане чрез електронната тол - система, която смятат да се въведе само за ТИР-овете.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Бургас #Добрич #Варна #Силистра #ТИР #България #инфраструктура #Министерски съвет #магистрали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"