Попова: Полицейска акция с името на съдия – проява на лош вкус

Попова: Полицейска акция с името на съдия – проява на лош вкус
Президентът на България Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лош вкус е да се кръсти полицейска операция на името на магистрат, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, визирайки полицейската акция Р.А.Л.И.Ц.А.

В събота пред „Дарик радио" Попова беше категорична, че полицейската операция Р.А.Л.И.Ц.А. „също е част от лошия вкус".

„Не искам отношенията между институциите да бъдат такива, защото ние сме част от европейското пространство и това е недопустимо", коментира вицепрезидентът.

На въпрос хули ли съдът вътрешния министър Цветан Цветанов, Попова отговори, че, тази размяна на реплики между съдия Мирослава Тодорова и Цветан Цветанов, „в момент, в който и в България присъстват колеги от Европа и наблюдават състоянието на съдебната система, би могла да ни изиграе много лоша шега".

„Да, това е размяна на реплики. Съдия Тодорова каза, че обмисля вариант да отиде в съда. Представяте ли си как изглежда един такъв диалог. Според мен това е недопустим диалог и изпълнителната власт не може и не трябва по този начин да общува със съдебната система", каза бившият министър на правосъдието.

„Правната култура е много важна. Успяхме да извадим от анонимност много от магистратите, докато бях министър и въпроса за правната култура и етиката. Отношението между съда и МВР не е на необходимото ниво в момента", подчерта тя.

За Висшия съдебен съвет Попова уточни, че всички ще минат през избора си, както си минават и досега.

„Има номинация от съдиите чрез общи събрания, защо не. Разбрах, че има предложения да бъде преструктуриран изобщо ВСС. Предлагат ВСС да не действа като постоянно действащ, защото не е изпълнил предназначението си и се предлага по-силна степен на отграничение, на комисия, работеща по прокурорските дела и друга, която да работи по съдийските, но те искат още по-ясно отграничение. Слава Богу, че не искат два висши съдебни съвета", каза още вицепрезидентът.

Колкото до мястото на НРС и НСО, Попова отбеляза, че Националната разузнавателна служба трябва да бъде към изпълнителната власт, както вчера отбеляза и президентът Плевнелиев. Мястото на НСО обаче е в президентството, категорична е тя.

#Маргарита Попова #вицепрезидент #министър на правосъдието #Р.А.Л.И.Ц.А. #полицейска операция #Цветан Цветанов #вътрешен министър #Мирослава Тодорова #България #Европа #МВР #Висшия съдебен съвет #ВСС #НРС #НСО #Националната разузнавателна служба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"