Борбата за независимост на Каталуня все повече тревожи Мадрид

Борбата за независимост на Каталуня все повече тревожи Мадрид
Половин милион души, подкрепящи независимостта на провинцията, се хванаха за ръце и направиха жива верига с дължина 400 км. от Пиринеите на север до Валенсия на юг. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Централната власт в Испания е разтревожена от радикализирането на сепаратистките настроения в най-богатата й провинция – Каталуня.

Викове „Независимост!", „Каталуня не е Испания" и „Искаме собствена държава" огласиха улиците на Барселона в сряда, когато бе националният празник на провинцията. На 11 септември 1714 г. Филип V Испански нанася съкрушаващ удар на каталунските сили след 13-месечна обсада на Барселона.

На централния площад прозвуча „Ода на радостта" и химна на провинцията. Старци и младежи, облечени в нациналните цветове – жълто и червено, вървяха редом с каталунски знамена. Половин милион души, подкрепящи независимостта на провинцията, се хванаха за ръце и направиха жива верига с дължина 400 км. от Пиринеите на север до Валенсия на юг. Основното им искане е испанското правителство на премиера Мариано Рахой да насрочи дата за референдум за отделяне на региона в собствена държава.

„Живата верига беше успех, надявам се политиците да ни чуят", коментира Мигел Олива, готвач на 38 години, пред телевизия Кадена СЕР.

Излезлите на площада се оплакват, че централната власт в Мадрид е несправедлива с тях. Понеже са най-богатата провинция, им налагат по-високи данъци. Освен това не признават езика и културата им.

Голяма част от каталунците обвиняват премиера Рахой, че отказва да започне дебат за референдум. Той нееднократно заяви, че подобна инициатива е противоконституционна, защото автономните области нямат право да правят референдуми, затова обществени консултации няма да има. В отговор местният премиер Артур Мас заплаши, че ако не разреши провеждането на референдум, той ще насрочи извънредни избори в региона и ще ги ползва и за обществено допитване.

През май Конституционният съд в Испания обяви за невалидна декларацията за суверенитет на североизточния регион Каталуня, която трябваше да послужи като основание за провеждане на референдум за независимост на региона. Декларацията бе приета през януари от парламента в автономната област. С нея регионът с население от 7 милиона и 600 хиляди души население бе обявен за "суверенен политически и правен субект".

През септември 2012 г. правителството пък отказа да приеме предложението на Каталуня за финансова автономия - бюджетна независимост и възможност да въвежда свои данъци.

Североизточният регион е високо индустриализиран, той допринася за около 1/5 от икономиката на страната, но продължаващата рецесия и обстоятелството, че трябва да плащат заради по-бедните райони, изостря чувството за несправедливост и желанието за самостоятелност сред каталунците.

Според проучване на агенцията MyWord, 52% от каталунците подкрепят независимостта, а 24% са против. 15,9% от тях не могат да преценят или не биха споделили мнението си, а 7,7% няма да гласуват.

Според политически анализатори в Испания, консерваторът Мариано Рахой и Артур Мас няма да постигнат нищо, ако не седнат на масата за преговори скоро. Инатът няма да е от полза за никого.

Испанският премиер се нуждае от Мас, за да е сигурен за икономическата си програма, тоест, че бюджетните съкращения и икономическите реформи се прилагат. Освен това Рахой има нужда да държи сепаратиста Мас на власт, защото много по-радикалната партия Лявата републиканска партия на Каталуня /ERC/ напредва с пълна сила.

Артур Мас пък няма друг избор – само централната власт може да насрочи референдум.

#Мадрид #Испания #Каталуня #независимост #Мариано Рахой #Рахой #Артур Мас #Мас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"