Образователният министър прогнозира криза с учителските кадри

Образователният министър прогнозира криза с учителските кадри
Министърът на образованието Анелия Клисарова призна за криза с учителските кадри. Снимка: education.actualno.com
A A+ A++ A

Министърът на образованието Анелия Клисарова призна за криза с учителските кадри, която след години може да даде резултат в сериозен недостиг на учители, които да работят в образователната сфера. В следващите 10 години се очаква повече от 50% от учителите да се пенсионират, а сега едва 3% са на възраст до 29 години, заяви Клисарова, предаде investor.bg.

„Целият педагогически състав в страната сега наброява 127 125 души и за момента системата изпитва недостиг само на учители по английски език и то в малките населени места“, уточни министърът. Според министъра, трябва да се вземат мерки, за да не останем без преподаватели след няколко години.

„Много е важно заплащането, трябва да помислим и за условията на труд, както и да стимулираме младите хора да учат педагогика“, посочи Клисарова. Като потенциални мерки образователният министър посочи стимулирането на университетите да отпускат повече места в „държавна поръчка” за педагогическите специалности, да има и стажантски програми за учащи.

Мисли се и да има социален пакет за млади учители, които са готови да започнат работа в малките населени места. Това може да са специални условия при теглене на заем, при наем на жилище, или специален транспорт. Оказва се, че броят на учениците сега е почти същият, колкото и през последните години, макар че от министерството не успяха да кажат, колко точно са учениците през учебната 2013/2014 година.

#Анелия Клисарова #кадри #учители #ученици #мерки #пакет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"