Европарламентът одобри система за банков надзор

Европарламентът одобри система за банков надзор
ЕП даде одобрение за изграждането на система на банков надзор на европейско ниво. Снимка: www.europe.bg
A A+ A++ A

ЕП даде одобрение за изграждането на система за банков надзор на европейско ниво, която ще постави от септември 2014 г. 150 от най-големите банки в ЕС под прякото наблюдение на Европейската централна банка.

Депутатите укрепиха прозрачността и отчетността на системата и възложиха на Европейския банков орган да разработи надзорни практики, които надзорните институции в отделните страни ще трябва да спазват, съобщи пресслужбата на ЕП, предаде агенция „Фокус“.

Системата на банков надзор ще бъде задължителна за всички страни - членки на еврозоната, и ще бъде отворена за всички останали страни от ЕС. Депутатите в ЕП направиха важен принос към правилата с настояването си за такъв модел на вземане на решения, който ще позволи на страните извън еврозоната да участват като равностойни партньори.

Въпреки че споразумение за изграждането на системата беше постигнато със страните членки още през април, ЕП и ЕЦБ трябваше да уредят въпроса как да се гарантират демократичната отчетност и прозрачността на надзорните функции на ЕЦБ. Новата система води до прехвърлянето на съществени надзорни правомощия от национално на европейско ниво.

#надзор #ЕП #Парламент #ЕЦБ #банка #банки #еврозона #система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »