Откриват училище за бежанци в столичния квартал „Враждебна“

Откриват училище за бежанци в столичния квартал „Враждебна“
В София ще се осигури сграда, за да могат да учат децата на бежанците, и тя се намира на бул. „Ботевградско шосе“. Снимка: www.unicef.bg
A A+ A++ A

В София ще се осигури сграда, за да могат да учат децата на бежанците, и тя се намира на бул. „Ботевградско шосе“, в кв. „Враждебна“, обявиха от образователното ведомство. Сградата ще е за нуждите на интеграционните центрове и в нея няма да се извършва само образователна дейност, обясниха от МОН.

Министър Анелия Клисарова отчете, че към момента има 130 деца, които не са обхванати от интеграционните центрове. 38 от тях са малолетни, нямат родители, но сами са поискали да се обучават. На 27 от тях родителите им са заявили желание децата да учат.

Амбицията на Министерството на образованието и науката е да бъдат организирани шестмесечни курсове по български език за децата на бежанци у нас, за да могат те после да бъдат интегрирани към „нормалните“ училища, заяви Клисарова.

„Имаме разпоредба да проверим колко са децата в лагерите за бежанци, които са в цялата страна, и какви са образователните им нужди“, каза министър Клисарова. Тя отбеляза, че целта е заедно с регионалните инспекторати по образованието да бъдат организирани курсовете по български език за децата на бежанците.

#Клисарова #лагери #центрове #враждебна #МОН #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници