Найденов: България има предложение за обучение на либийски военнослужещи

Найденов: България има предложение за обучение на либийски военнослужещи
Министър Ангел Найденов съобщи, че България има предложение за обучение на либийски военнослужещи в съвместните поделения със САЩ. Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

„България има предложение за обучение на либийски военнослужещи в съвместните поделения със САЩ в Ново село и в Граф Игнатиево“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде агенция „Фокус“.

Той обясни, че това предложение е постъпило още през юли от американското правителство чрез посолството на САЩ в България. „Позицията на Министерството на отбраната е за приемливост на предложението.

То е за по-активно използване на съвместните военни съоръжения в Ново село и в град Игнатиево, като това е предложение за подготовка и обучение на военнослужещи от либийската армия“, заяви още Ангел Найденов.

Предложението е част от съвместно споразумение между САЩ и Либия със съответно предложение към България да приеме тази мисия. „Това към момента е двустранно предложение, но то се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че това ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и съответно подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност“, посочи още Найденов.

Той отрече информацията, че става дума за подготовка на полицейски служители и части и повтори, че се отнася единствено за военнослужещи. Министърът на отбраната обясни, че става въпрос за подготовка на от 5 хил. до 8 хил. военнослужещи в рамките на тригодишни ротации, с численост между 150 и 200 човека за период между 5 и 8 години. Обучението ще се осъществява както от американски инструктори, така и от български военнослужещи.

#Граф Игнатиево #Ново село #САЩ #НАТО #Либия #военнослужещи #инструктори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"