Тачи: Трябва за 24 часа да решим проблема с Македония

Тачи: Трябва за 24 часа да решим проблема с Македония
Хашим Тачи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-късно до утре трябва да намерим решение на проблема с блокадата на граничните пунктове между Република Македония и Косово. Това каза по време на правителственото заседание в Прищина премиерът на Косово Хашим Тачи, предаде БГНЕС.

„Разговарях по телефона за проблема с премиера на Македония Никола Груевски. Разбира се, че случващото се в момента не е нормално и не е в интерес на нито една от страните. Ние изразихме своята загриженост и готовност да намерим решение за нормализиране на ситуацията в най-кратки срокове. Постигнахме споразумение отговорни лица на най-високо политическо равнище да постигнат споразумение днес или утре“, каза още Тачи. В преговорите са включени вицепремиерите на двете държави. Преговорите през последните пет дни не доведоха до никакви резултати и границата остава блокирана.

Властите в Скопие не се отказват от мярката, която въвежда ограничаване на вноса на брашно от Косово, както и от въведените парични такси за влизащите в страната косовски граждани. От своя страна правителството в Прищина не се отказва от пълната блокада на македонска продукция в страната.

Президентът на Косово Атифете Яхяга призова двете правителства „в европейски дух да намерят решение на проблема“. Освен политиците в търсенето на решение се включиха и търговците. В Косово пристигнаха представител на Стопанската камера от Македония и членове на Българо-македонската камера.

#Македония #Косово #Хашим Тачи #Никола Груевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници