Плевнелиев защити Марин за помилваните престъпници

Плевнелиев защити Марин за помилваните престъпници
A A+ A++ A

Новият президент Росен Плевнелиев апелира към „по-разумно отношение" във връзка с помилванията, издадени от бившия вицепрезидент Ангел Марин и липсата на втори президентски указ за тях.

Плевнелиев каза късно вечерта в петък по БНТ, че не се съмнява във волята на президента Георги Първанов по отношение на помилванията на престъпници.

"Той и неговият екип са били абсолютно убедени в правотата си и аз искам да апелирам към по-разумно отношение по този казус", заяви Плевнелиев.

Държавният глава добави, че вече има жалба в компетентния съд по въпроса, дали е бил нужен втори президентски указ за помилванията през втория мандат на Първанов и Марин. Нека да изчакаме решението на съда, призова Плевнелиев.

По-рано в петък новият вицепрезидент Маргарита Попова също оправда действията на предшественика си Ангел Марин.

В същото време новият президент Плевнелиев обеща новите помилвания, както и раздавнето на висши държавни ордени, да бъдат много по-добре обосновани.

„По същия начин като помилването, България ще обосновава добре раздаването на ордени и най-висшият орден на страната, какъвто е "Стара планина", едва ли ще бъде раздаван толкова често," заяви още президентът.

"Ще се занимавам много с тази тема и ще търся правилата, ще търся начина, по който да гарантираме, че инфлацията няма да обхване раздаването на тази най-високи отличия", добави той.

#Росен Плевнелиев #Ангел Марин #Георги Първанов #Президент на България #помилване #орден Стара Планина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"