Чужденци с над 1 млн. лв. у нас ще могат да пребивават постоянно

Чужденци с над 1 млн. лв. у нас ще могат да пребивават постоянно
Връща се правото на чужденци, вложили над 1 млн. лв. в лицензирана кредитна институция, да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната. Снимка: web.barometar.net
A A+ A++ A

Връща се правото на чужденци, вложили над 1 млн. лв. в лицензирана кредитна институция, да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната. Разрешение за постоянно пребиваване могат да получат и чужденците, вложили над 1 милион лв. или увеличили вложението си с този размер в лицензирана кредитна институция в България, по договор за доверително управление, със срок не по-кратък от пет години, предаде investor.bg.

Това предвиждат приетите от парламента на първо четене промени в Закона за чужденците, предложени от Коалиция за България, съобщи БТА. По този начин се регламентира отново опцията за постоянно пребиваване, отпаднала от закона при кабинета „Борисов“.

С измененията вносителите предвиждат условия за по-благоприятно третиране на инвеститорите, които са направили инвестиция, надхвърляща 2 милиона лева. Това е мярка, която ще ги стимулира да извършват по-големи по размер вложения в България, обясниха депутати от левицата.

Предложеният законопроект има за цел също да възстанови условията за привличане на чуждестранни инвеститори и да увеличи вече направените инвестиции. Въвеждат се и допълнителни гаранции срещу злоупотреба от страна на недобросъвестни чужденци, желаещи да получат разрешение за пребиваване в страната.

Промените дават право на Българската агенция за инвестиции да осъществява непосредствен контрол върху инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено.

За тези случаи до момента законът и правилникът към него на практика не предвиждат санкция - няма срок, в който прекратилият инвестицията си чужденец да е длъжен да декларира това пред държавата и да върне картата си за пребиваване, посочват вносителите на поправките.

#чужденци #пребиваване #Борисов #условия #левицата #злоупотреба #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »