Продават до 25% от енергийния холдинг на борсата

Продават до 25% от енергийния холдинг на борсата
A A+ A++ A

Правителството обмисля идеята да се пусне на борсата миноритарен пакет акции от Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев

Добрев потвърди пред репортери в петък следобед думите на финансовия министър Симеон Дянков, който по-рано днес обяви в интервю за „Ройтерс", че кабинетът смята да продаде между 10 и 25% от капитала на БЕХ, но на някоя от големите световни борси, тьй като обемите на Българската фондова борса са малки.

Според Дянков такава продажба би могла да донесе няколкостотин милиона евро на държавния бюджет.

„Все още това е идея, не са предприети действия в тази посока", уточни заместник-министърът на икономиката, цитиран от БТА, като обаче спомена по-малък възможен дял за продажба – до 15%.

„Да се пусне БЕХ на борсата е алтернатива на идеята за пускане на пакет от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това би могло да стане и на БФБ. Не се обмисля пускане на борсата на "Булгартрансгаз", каза още Добрев.

БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100 процента държавно участие. В него се включват мини "Марица-Изток", ТЕЦ "Марица-Изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел".

#Симеон Дянков #Министър на финансите #Делян Добрев #заместник-министър #Министерство на икономиката #БЕХ #Български енергиен холдинг #приватизация #Българска фондова борса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"