Бранимир Ботев: Трябва да мислим за привличане на повече китайски туристи

Бранимир Ботев: Трябва да мислим за привличане на повече китайски туристи
Ботев обърна внимание на огромния потенциал на България за развитието на СПА туризма, към който китайците също проявяват голям интерес. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

„Трябва да се замислим върху цялостната стратегия за развитие на туризма, и в частност за привличане на повече китайски туристи“, заяви пред ТВ7 заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Китай е една от най-пътуващите нации, като само за миналата година над 5,5 млн. нейни граждани са посетили Европа с туристическа цел. Интересът към България е изключително голям, посочи Ботев.

Той припомни срещата на премиера Пламен Орешарски и председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян във вторник, на която е станало ясно, че основен интерес за китайските туристи в България представляват Долината на розите и Долината на тракийските царе.

Зам.-министър Ботев показа карта от наследен от МИЕ проект за териториално разделение на туристическите зони в България, в който природната забележителност Долината на розите не съществува.

„Светът ни възприема именно с маслодайната роза, благоприятния климат и историята ни. Всяка година на Празника на розата в Казанлък присъстват много японски, а през последните години и китайски, и корейски туристи. Затова ние трябва да развием този продукт като международен бранд“, коментира зам.-министърът.

Ботев обърна внимание на огромния потенциал на България за развитието на СПА туризма, към който китайците също проявяват голям интерес.

„Притежаваме огромно богатство на термални минерални води, като средният отток на тези извори у нас е над 274 млн. литра за денонощие“, отбеляза той.

Бранимир Ботев каза още, че според Международния анализ и доклад за зимния туризъм в целия свят за 2013 г. България е посочена като страна с много неизползвани възможности за развитие на зимния туризъм.

Страната ни притежава над 146 върха с височина над 2000 метра, 5 високи планини и 36 ски зони, от които 12 на международно ниво.

„За разширяването на този потенциал законодателството ще бъде водещо и България стриктно ще спазва регулаторната рамка“, заключи зам.-министър Бранимир Ботев.

#Бранимир Ботев #туризъм #Китай #китайци #туристи #Празника на розата #Долината на тракийските царе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »