Шефът на БДЖ: Ще преговаряме с кредиторите, дълговете ни са 498 милиона лева

Шефът на БДЖ: Ще преговаряме с кредиторите,  дълговете ни са 498 милиона лева
Директорът на холдинга потвърди, че решението на Комисията по приватизация е, че за момента се спира приватизацията на БДЖ „Товарни превози”. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възобновени са преговорите с кредиторите на БДЖ. Няма как да бъдат отписани тези задължения към кредиторите, трябва да бъдат платени – със собствени средства и с помощ от държавата, заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Християн Кръстев по БНТ.

„До края на този месец кредиторите ще дойдат в България, където ще продължат разговорите за разсрочване на задълженията, тяхното преподписване и изплащане. Дълговете на дружеството към момента възлизат на 498 милиона лева. Срокът за разсроченото им плащане сега е 10 години, като за последните три те не са изплащани“, коментира Кръстев.

Директорът на холдинга потвърди, че решението на Комисията по приватизация е, че за момента се спира приватизацията на БДЖ „Товарни превози“.

„Приватизацията, която вървеше, щеше да бъде несериозна и това дружество щеше да бъде продадено за много малко пари. То разполага с активи за 320 милиона, а реално щеше да бъде продадено за около 100 милиона, което не устройва нито кредиторите, нито държавата“, уточни той.

Християн Кръстев обясни, че са оценени ненужните активи на компанията и предсрочно ще бъдат продадени такива за около 40 милиона лева. До края на декември пък се очаква да бъде приключено изграждането на електронната система за билетоиздаване. Като срок за изпълнението на всички набелязани мерки е до три месеца.

#Кръстев #БДЖ #товарни превози #Християн Кръстев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »