Въвеждат военно обучение в училища и университети

Въвеждат военно обучение в училища и университети
Часове по военно обучение ще бъдат въведени в гимназиите и университетите, като учениците и студентите ще могат да посещават курсовете по желание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Часове по военно обучение ще бъдат въведени в гимназиите и университетите, като учениците и студентите ще могат да посещават курсовете по желание.

„В гимназиите ще бъдат въведени задължителни часове по теоретично военно обучение. Такива курсове ще има още и за студенти, и като цяло за гражданите, но те ще са доброволни“, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по повод приетия на първо четене в парламента Закон за резерва на въоръжените сили.

Годишно 5 занятия от часа на класа ще бъдат отделяни за теория на армията. Учениците от 9. и 10. клас ще се запознаят как функционира армията, какво се предприема по време на война, както и каква е структурата на въоръжените сили.

Това ще е първият етап на проекта на министерството, като засега плановете са той да започне през учебната 2013/2014 година.

Следващият етап е възможността студенти и граждани до 55 години доброволно да преминат през същия обучителен курс.

Целта е да бъде попълван доброволният резерв, като от военното ведомство очакват в него да се влеят 3500 младежи.

„Ако студентът реши, че иска да бъде воден на отчет, разходите за обучението ще са за сметка на министерството. Ако пожелае просто да премине обучението, без да влиза в резерва, студентът или гражданинът си поема разноските. Засега не е определена цена, защото имаме повече от година и половина“, уточни Аню Ангелов.

Третият етап на проекта е обучение на професионалната армия и вече наличния резерв.

В новия закон се предвижда влезлите в резерва да имат право на служебен отпуск от работодателя за времето на активна служба.

За периода ще бъдат възнаградени и с една заплата на войник – 700 лева. Участието ще дава предимство и при постъпване във военно училище или на щатна работа в армията.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #военно обучение #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »