НАСА и Пентагонът дават 44 млрд. долара за космически апарати

НАСА и Пентагонът дават 44 млрд. долара за космически апарати
Снимка: www.stariel.com
A A+ A++ A

44 милиарда долара отпускат министерството на отбраната на САЩ и НАСА за изстрелването на нови правителствени сателити и други космически апарати през следващите 5 години, предаде Ройтерс.

Около 28 млрд. долара от тази сума ще отидат за доставка на оборудване.

Президентската администрация от началото на кризата през 2007 г. се опитва да намали разходите за космически проекти, като вкара повече конкуренция в бизнеса с космическите полети.

В момента секторът се доминира от United Launch Alliance – джойнт венчър на оръжейната корпорация Lockheed Martin и самолетостроителя Boeing. Двата гиганта са най-големите доставчици на оборудване на Пентагона.

Сега в голямата космическа игра се опитват да се включат и други частни компании като Orbital Sciences и SpaceX. Te също предлагат проекти за изстрелването на правителствени сателити в Космоса.

Изнесените данни от анализа на бюджетите на НАСА и Пентагона показват, че за общи изследвания, разработване и тестове ще бъдат изхарчени 11 млрд. долара, или 26% от общата сума.

Близо 7 милиарда долара от тази сума ще отидат за създаването на ракетни и наземни системи, нужни за изпращането на хора в дълбокия космос.

През май бе оповестено, че заради икономии НАСА е удължила контракта с Руската космическа агенция, която ще продължи да изпраща астронавти със свои кораби до Международната космическа станция (МКС).

Договорът вече е до средата на 2017 г. Заради орязването на бюджета за космически технологии и изследвания се наложи НАСА да отложи пускането в експлоатация на американски пилотиран кораб.

Според плановете агенцията трябваше да изпрати в космоса първия подобен кораб през 2015 г. Сериозно намаленото финансиране обаче ще забави завършването на ракетата с две години, което означава, че САЩ няма да могат да осигурят собствени пилотирани изстрелвания поне до средата на 2017 година.

#САЩ #НАСА #космос #изследвания #космоса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »