Съгласуваната позиция на ЕС за Сирия: Осъждаме химическата атака, но да решава ООН

Съгласуваната позиция на ЕС за Сирия: Осъждаме химическата атака, но да решава ООН
ЕС настоява, че отговорността за извършителите на атаки от такъв тип е лична, те трябва да бъдат подведени под отговорност, и отбелязва ролята на Международния наказателен съд в разследването и съдебното производство за такъв вид деяния, заяви Аштън.
A A+ A++ A

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън даде изявление, отразяващо съгласуваната позиция на Европейския съюз за ситуацията в Сирия и евентуалните бъдещи действия на общността.

Ето я съгласуваната позиция на ЕС:

На 21 август в покрайнините на Дамаск беше извършена мащабна химическа атака, при която бяха убити стотици хора, включително много жени и деца. Това нападение представлява крещящо нарушение на международното право, военно престъпление и престъпление срещу човечеството. Единодушни сме в осъждането по най-категоричен начин на това ужасяващо нападение.

Атаката се потвърждава от информации, постъпили от широк кръг източници. Изглежда, са налице индикации за категорични доказателства, че сирийският режим е отговорен за тези нападения, тъй като е единственият, който разполага със съставки за химически оръжия и средствата за тяхното използване в значителни количества.

Пред лицето на тази цинична употреба на химическо оръжие световната общност не може да остане безучастна. Крайно необходим е точен и категоричен отговор, за да бъде ясно, че подобни престъпления са неприемливи и че няма да има безнаказаност. Необходимо е да предотвратим възникването на ужасен прецедент за използване на химически оръжия в Сирия или където и да било другаде.

Същевременно Европейският съюз подчертава необходимостта бъдещите решения на сирийската криза да бъдат търсени в рамките на процеса на ООН. Отбелязваме текущото разследване на ООН на нападенията от 21 август, както и бъдещи разследвания за други нападения с химически оръжия, извършени по време на този конфликт. ЕС се надява, че предварителния доклад от това първо разследване може да бъде оповестен възможно най-скоро и приветства изявлението на президента Оланд да се изчака този първи доклад преди предприемането на каквито и да било бъдещи действия. ЕС настоява Съветът за сигурност на ООН да обедини усилия за предотвратяване на бъдещи химически нападения. В тази насока, ЕС насърчава СС на ООН да изпълни отговорностите си и да предприеме всички необходими действия за постигането на тази цел. ЕС и неговите държави членки възнамеряват да играят пълноценна и активна роля в този контекст.

ЕС настоява, че отговорността за извършителите на атаки от такъв тип е лична, те трябва да бъдат подведени под отговорност, и отбелязва ролята на Международния наказателен съд в разследването и съдебното производство за такъв вид деяния.

Само политическо решение може да прекрати ужасното кръвопролитие, грубото погазване на човешките права и широкомащабните разрушения в Сирия. Сега, повече отвсякога, е необходим всеобхватен дипломатически процес. Инициативата за мирната конференция „Женева ІІ“ трябва да бъде придвижена енергично. ЕС е готов да предостави всичката подкрепа, необходима за постигането на политическо решение, и да работи с партньорите и международните фактори, в частност с Организацията на обединените нации.

ЕС ще продължи ангажимента си – като най-голям донор – да предоставя помощ и подкрепа на потърпевшите от сирийския конфликт. ЕС продължава готовността си да подпомага възстановяването и прехода в Сирия в съответствие с потребностите на сирийския народ.

 

#Катрин Аштън #Сирия #ЕС #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"