59% от гражданите на САЩ са против военна намеса в Сирия

59% от гражданите на САЩ са против военна намеса в Сирия
A A+ A++ A

Американското общество категорично се противопоставя на американска военна намеса в Сирия, макар мнозинството граждани на САЩ да смятат, че президентът Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ, показва обществено допитване.

59% от участвалите в изследването 1022 души заявили, че Конгресът не трябва да приема решение за разрешаване дори на ограничено военно действие срещу Сирия, съобщават ORC International и CNN, които са осъществили анкетата, уточнява БГНЕС.

Над 70% от анкетираните казали, че ударите не биха постигнали значими американски цели и не биха послужили на американските национални интереси. Дори ако Конгресът разреши военни действия срещу Сирия, 55% от участниците в изследването заявили, че биха останали против въздушни удари срещу сирийски военни мишени. Без подкрепа от Конгреса опонентите нарастват до 71%.

57 на сто от анкетираните обаче смятат, че гласуването в Конгреса няма да повлияе на начина им на гласуване на предстоящите през 2014 г. избори по средата на мандата. Тези избори обикновено са доминирани от вътрешни проблеми.

Изследването е осъществено в началото на ключова седмица за американския президент Барак Обама, който ще даде интервюта за шестте големи телевизии в страната по-късно днес и ще опита да убеди американското общество и колебаещите се конгресмени в необходимостта от военна намеса.

Утре президентът ще отиде в Конгреса, за да се срещне лично с депутатите часове преди да направи обръщение към американците от Белия дом и преди евентуално гласуване от Сената, разрешаващо използването на сила в Сирия по-късно тази седмица.

Отделно изследване сред конгресмени на вестник YSA Today установи, че Обама ще се изправи пред обезсърчителна задача в Конгреса. Само 22 сенатори и 22 членове на Камарата на представителите в 533-членния американски парламент заявили, че ще подкрепят използването на военна сила срещу режима на Асад.

Общо 19 сенатори и 130 членове на Камарата на представителите посочили, че ще се противопоставят на решение, разрешаващо военни действия. Но голямото мнозинство конгресмени в двете камари заявили, че все още не са решили. Дори членовете на Демократическата партия, към която принадлежи и Обама, заявили, че могат да гласуват както „за“, така и „против“ решение в подкрепа на военни действия. 28% изразили подкрепа, а 28% се обявили против подобно решение.

Изследване на Washington Post показва, че 25 сенатори са „за“ военна намеса, 17 са „против“, 10 се колебаят, а 50 не са решили. В Камарата на представителите 25 депутати са „за“, 111 са „против“, 116 се колебаят, а 181 не са решили.

#САЩ #Сирия #допитване #военна намеса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »