Депутатите имат 70 000 лева на месец за пътувания

Депутатите имат 70 000 лева на месец за пътувания
Списъкът на хората, които летят на държавни разноски, не е строго ограничен, а цената на билетите е стандартна или дори по-висока, при все че се провеждат конкурси, и то за големи суми. Снимка: www.airgroup2000.com
A A+ A++ A

В последните дни преди края на ваканцията Народното събрание е обявило апетитна обществена поръчка за избор на туроператор или пътническа агенция. Тя трябва да се грижи за самолетните билети и хотелското настаняване на народните избраници при служебните им пътувания през следващата една година, съобщава „Банкеръ“.

Предвидената сума е около 850 000 лв., което означава по 70 000 лв. на месец. Парите обаче може да нараснат в зависимост от нуждите и намеренията за воаяжи на депутатите.

Тези разходи на практика са безотчетни, тъй като е почти невъзможно да се проследи кой за какво и докъде е пътувал. В сегашния търг също липсва подобна информация.

Освен това често списъкът на хората, които летят на държавни разноски, не е строго ограничен, а  цената на билетите е стандартна или дори по-висока, при все че се провеждат конкурси, и то за големи суми.

През последните години полетите на властта бяха уреждани предимно от „Аргус травел“, „Алма Тур БГ“, „Аеротур ММ“, „Хорнит“, „Бългериан ВИП травъл“, „Астрал Холидейз“, „Юзит калърс България“, „Елит травел интернешънъл“ и „Атлас травъл“.

Кой точно ще е този път избраникът на Народното събрание обаче ще разберем най-рано в средата на ноември, тъй като документи за участие в надпреварата могат да се подават до 14 октомври.

От претендентите се очаква да докажат рекордно висок оборот от 1 млн. лв., формиран от сходни до предмета на поръчката услуги за последните три години. Те трябва да представят и купища сертификати и внедрени системи за работа. Но в крайна сметка търгът ще спечели фирмата, дала икономически най-изгодната оферта. В случая цената ще има тежест от 80 на сто, а таксата за обслужване - едва 20 на сто.

Необходимостта от нов доставчик на самолетни билети се появи, след като в края на юли главният секретар на парламента Иван Славчов прекрати предсрочно двугодишния контракт с „Бългериан ВИП травъл“ заради неизпълнени заявки.

 

#Народното събрание #пътувания #туристическа агенция #Иван Славчов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »