Стотици се молиха във Ватикана за мир в Сирия

Стотици се молиха във Ватикана за мир в Сирия
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 100 000 души присъстваха на 4-часовото бдение за мир в Сирия на пл. "Свети Петър" снощи в отговор на призива на папа Франциск, който намери отклик не само сред християните, но и сред представители на други религии, предаде АП, цитирана от Стандарт Нюз.

Папа Франциск прекара по-голямата част от бдението в мълчалива молитва, но по време на речта си отправи емоционален призив за мир и критикува онези, които "са пленени от идолите на властта и силата" и унищожават това, което Бог е създал, чрез война.

"Насилието и войната никога не са пътят към мира", "Нека звукът на оръжията заглъхне" и "Войната винаги е знак за провал на мира, винаги е поражение за човечеството", бяха някои от посланията, които папата изпрати.

Епископи от цял свят се присъединиха към папа Франциск по време на днешния пост и организираха подобни бдения в своите епархии. В родната на папа Франциск - Аржентина, правозащитни и религиозни организации проведоха бдение на Пласа де Майо в Буенос Айрес и в други градове в страната. Радио Ватикана съобщи, че подобни инициативи е имало в цяла Италия, в Куба и на други места. Дори главният мюфтия на Дамаск, който по-рано тази седмица благодари на папата за инициативата, прикани мюсюлманите да се включат в поста в знак на солидарност.

Служителите на Ватикана подчертаха, че събитието има религиозен, а не сполитически характер, но независимо от това се усещаше духът на митинг против войната, а протестиращи носеха сирийския флаг и плакати с надписи "Не нападайте Сирия" и "Обама, ти нямаш една мечта, а един кошмар".

#папа Франциск #Сирия #Ватикана #молитва #мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »