Токио ще е домакин на Олимпиадата през 2020 г.

Токио ще е домакин на Олимпиадата през 2020 г.
Снимка: bTV
A A+ A++ A

МОК избра за столица на летните Олимпийски игри през 2020 година Токио. На среща в Буенос Айрес членовете на МОК с тайно гласуване определиха града, който ще приеме Олимпиада 2020.

Претендентите да станат домакини на Игрите бяха Мадрид, Истанбул и Токио. В гласуването са участвали 95 от 103 членове на МОК, предаде bTV.

"Япония ще организира безопасни, добре планирани Олимпийски игри, сърцето на които ще бъдат спортистите". Това каза, след церемонията по подписването на договора с Токио президентът на МОК Жак Рох.

„За Япония това ще бъде четвъртата Олимпиада. Аз съм уверен, че както и преди, страната ще се справи със своята задача отлично", каза Рох. Той допълни, че в полза на Токио е било отличното качество на заявката за домакинство, която е била „пределно конструктивна".

Премиерът на Япония Шиндзо Абе поздрави всички японци и им благодари за подкрепата, посочвайки Истанбул и Мадрид като достойни противници.

Отговаряйки на въпроси за ситуацията около авариралата АЕЦ „Фукушима", Абе подчерта „пълната липса на радиационна заплаха за здравето на жителите и гостите на страната".

Олимпийската кандидатура на Истанбул „можеше да стане ключът към мира в региона", каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Кандидатурата на Мадрид за домакин на Олимпийски игри 2020 отговаря на най-високите критерии, но както и в спорта, в живота има победи и поражения. Такова мнение изрази испанският престолонаследник принц Фелипе, коментирайки резултатите от изборите за домакин на игрите.

Междувременно стана ясно, че членовете на МОК в неделя ще изберат спорта, който ще бъде включен в програмата на Олимпийските игри през 2020 и 2024 годна. За това право претендират борба, скуош и бейзбол/софтбол.

#Мадрид #Истанбул #Токио #Япония #МОК #Олимпиада

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"