Ангела Меркел: Единната позиция на ЕС за Сирия е безценна

Ангела Меркел: Единната позиция на ЕС за Сирия е безценна
Снимка: ЕПА/БГНЕСГерманският канцлер Ангела Меркел оцени високо единната позиция, която заеха външните министри от Европейския съюз във връзка с конфликта в Сирия.
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел оцени високо единната позиция, която заеха външните министри от Европейския съюз във връзка с конфликта в Сирия, предаде Еуропа прес.

„Сигналът, който Европа даде със своята единна позиция пред лицето на този ужасен конфликт, е от безценно значение. Успехът от Вилнюс показва колко правилно беше решението, което Германия взе в Санкт Петербург”, изтъкна говорителят на Меркел, Щефан Зайберт.

Европейският съюз е на единно мнение, че химическата атака от 21 август край Дамаск е вероятно дело на сирийския режим, но евентуална атака срещу силите на Башар  Асад трябва да изчака доклада на инспекторите на ООН.

Ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън обобщи срещата на министрите във Вилнюс в присъствието на американския държавен секретар Джон Кери.

Прочитайки заключителната декларация, тя уточни, че според министрите "силни презумпции" говорят, че сирийският режим е отговорен за атаките с химическо оръжие, причинило смъртта на стотици хора в предградие на Дамаск.

В началото на съвещанието министри заявиха, че е важно да се изчакат резултатите от доклада на инспекторите на ООН за химическите атаки.

#Ангела Меркел #Меркел #Германия #Сирия #Европейският съюз #Катрин Аштън #Джон Кери #ООН #Щефан Зайберт #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »