САЩ построили подземен град в Гренландия

САЩ построили подземен град в Гренландия
Стойността на проекта е достигнала 8 млн. долара (60 по днешни цени), но обектът бил изоставен през 1966 г. Снимка: io9.com
A A+ A++ A

В разгара на Студената война САЩ построили подземен град в Гренландия.

През 1959 година, когато Студената война между САЩ и СССР е била в най-горещия си период, под кодовото име „Проект „Леден червей“ (Iceworm) американският Център за полярни изследвания е създал организация за построяването на цял подземен град, предаде БГНЕС.

Наречен „Камп Сенчъри“, той е трябвало да бъде разположен под леда на Гренландия, чието географско положение от тактическа и стратегическа гледна точка е било подходящо за целите на противоядрената отбрана.

Избраното за строителството плато е било с височина 1880 метра, средната температура е била минус 23 градуса, а минималната е стигала до минус 56 градуса.

Мощни машини за прокопаване на тунели са били доставени на острова. Тунелите са водели към ядрена електроцентрала, чиято цена за изработка и доставка е била 5 млн. долара.

Подземните помещения са били изградени от дървени плоскости, в тях са били разположени жилищата, библиотека, медицинска служба, параклис, места за прекарване на свободното време и за услуги (столова, театър, бръснарница, пералня, складове, лаборатории и всичко необходимо за военните, които са работели в подземията - 85 през зимата и 200 през лятото).

Три километра железопътна линия е свързвала 21 странични тунела и един централен, дълъг 1 километър.

Всичко е било направено така, че да симулира център за научна и изследователска дейност, но всъщност е бил център за оперативно управление на въоръжените сили заради идеалното разположение – на средата между Ню Йорк и Москва.

Стойността на проекта е достигнала 8 млн. долара (60 по днешни цени), но обектът бил изоставен през 1966 г.

Основният проблем, с който се сблъскали строителите и обитателите на подземния град е било движението на ледниците, което е заплашвало да разруши тунелите. В крайна сметка това се е случило и проектът е бил спрян.

През 1997 г. по искане на датския парламент Институтът за външна политика е изготвил доклад, в който е изложил историята на американския проект в Гренландия, която е суверенна територия на Дания, а през 1957 година е била обявена за свободна от ядрени оръжия територия.

#подземен град #отбрана #Студената война #Русия #САЩ #Гренландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »