Попова оправда Марин за помилваните престъпници

Попова оправда Марин за помилваните престъпници
„През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки“, обясни вицепрезидентът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепрезидентът Маргарита Попова оправда действията на предшественика си Ангел Марин, след като в публичното пространство се появиха обвинения, че заради него по улиците на страната се разхождат убийци.

„Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления – помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н.“, каза Попова пред bTV.

„Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно“, допълни тя.

Според нея в много редки случаи президентът взема самостоятелно решение за това на кои престъпници да върне свободата.

„През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки“, обясни вицепрезидентът.

„Помилването става задължително след влизане на присъдата. Има случаи, в които Комисията по помилванията дава становище, че даден човек не трябва да се пуска на свобода, но вицепрезидентът решава сам да поеме отговорността. Г-н Марин е помилвал общо 533 души за целия си мандат, като при едва 10-12 от тях сам е решил да поеме отговорността за тези хора“, каза още Попова.

Тя подчерта, че до момента не е открила указ за официалното назначаване на Ангел Марин, което би довело до сериозни юридически проблеми във връзка с хората, които той е помилвал или на които е дал гражданство (14 000 гражданства са били дадени само за миналата година).

#Маргарита Попова #Попова #вицепрезидент #Ангел Марин #Марин #помилване #престъпници #указ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »