Даниела Бобева: Разглеждам проектите в Пиринския край според въздействието им в региона

Даниела Бобева: Разглеждам проектите в Пиринския край според въздействието им в региона
"Не искайте от мен да реша за секунди въпрос, който три правителства преди нашето не са решили. Ще говорим с министрите и ще решим какво да правим", отговори доц. Бобева на въпроса ще подкрепи ли кабинетът изграждането на втори кабинков лифт в ски зона Ба
A A+ A++ A

"Гледам на всички поставени проблеми от позицията на вицепремиер по икономическо развитие. Затова и проектите, които ми представиха в Пиринския край, ще разглеждам, оценявайки въздействието им върху развитието на региона - дали те ще открият нови работни места, какъв принос ще имат в държавния бюджет, как ще се отразят на имиджа на страната ни“.

Това заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева след срещите си с представители на местната власт и бизнеса в Разлог, Банско и Добринище, съобщават от правителствената информационна служба.

"Не искайте от мен да реша за секунди въпрос, който три правителства преди нашето не са решили. Ще говорим с министрите и ще решим какво да правим", отговори доц. Бобева на въпроса ще подкрепи ли кабинетът изграждането на втори кабинков лифт в ски зона Банско.

Този въпрос бе поставен при всички срещи, където стана ясно, че населението в региона възлага сериозни надежди за развитие на този проект. "Планът за управление на Пирин не позволява разширяване на зоната. Предстои изготвяне на нов план. Той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане и с него ще се очертае бъдещето на Пирин", обясни Бобева.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев допълни, че България вече е на четвърто място сред дестинациите за ски туризъм в Европа и има потенциал да посреща 1,5 млн. туристи в ски сезона, но поради липса на капацитет посреща само около 400 000 годишно. "Очевидно ще трябва да направим всичко възможно това да се случи - дали това ще е втора кабинкова линия, дали трета - но нещата, които са започнати, трябва да се надграждат и да се довършат", коментира Ботев.

В Разлог пред Даниела Бобева бе представен проектът за ски център "Кулиното", който не се осъществява, заради ограниченията за строителство в защитената от ЮНЕСКО Пирин планина. В Добринище пък хората поискаха да се даде зелена улица на проекта за ски зона "Добринище". При всички срещи бе отправено искане държавата да се ангажира с изграждане на газопровод Симитли - Разлог - Банско, тъй като поради отоплението с дърва и въглища тежък смог покрива селищата в региона през зимата. Пускане на теснолинейката Добринище-Симитли също би подпомогнало развитието на района, смятат местните жители. Изграждане на многофункционална спортна зала и създаване на спортно училище или спортни паралалелки и паралелки, изграждащи кадри за туризма, бяха някои от предложенията към държавната и местната власт, поставени на срещите с вицепремиера Бобева.

Един от най-острите проблеми, с които запознаха вицепремиера собствениците на къщи за гости в Разлог, бе невъзможността на туристите да се предлага т.нар. занаятчийска храна - местни специалитети, произведени от продукти от фермите на хората в района. "Навсякъде по света изнасяме специалитетите на Разлог само с касов апарат, тук ни е забранено да предлагаме на гостите си нашите местни деликатеси", оплакаха се собственици на къщи. Те изразиха недоволството си и от сериозните суми за авторски права, които плащат за музиката в заведенията си. Предложението бе да се промени методиката, по която се изчисляват тези такси.

Забавянето на плащанията и тежката бюрокрация при кандидатстването за средства по европрограми, сериозната бюрокрация в администрацията, корупционни практики и неразбиране на проблемите, рекет от страна на проверяващите органи – са нещата, които пречат на бизнеса в региона, стана ясно на срещите с вицепремиера Бобева. Собственици на хотели в Банско се оплакаха, че в нароилите се напоследък апартаментни комплекси се предлага хотелско настаняване без собствениците им да са ги регистрирали като места за настаняване, без те да са категоризирани и лицензирани. "Това поставя нас, изрядните, в неизгодно положение в сравнение с онези, които предлагат незаконна услуга", споделиха хотелиерите.

Животновъди и земеделци от Добринище поискаха субсидиите да се раздават по-справедливо, според вида и начина на производство на селскостопанската продукция. Вицепремиерът обеща да се запознае в детайли с поставените проблеми и да отговори на хората. А авторката на най-интересната идея по отношение промоцията на обществено-значими каузи в обществените медии получи правото да бъде част от консултативния съвет по туризъм към вицепремиера.

#Даниела Бобева #Банско #Пирин #Добринище #лифт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"