Британски учени: Древен Египет е възникнал по-рано, отколкото се смяташе досега

Британски учени: Древен Египет е възникнал по-рано, отколкото се смяташе досега
Учените са открили, че само няколкостотин години по-късно, приблизително към 3100 г. пр.н.е. обществото се е трансформирало в страна, начело на която е застанал едноличен ръководител. Снимка: www.historyembalmed.org
A A+ A++ A

Група археолози от Великобритания са установили, че преходът от общинния земеделски бит към древноегипетската държава под върховното управление на фараона се е случил много по-бързо, отколкото се смяташе досега, съобщава Би Би Си, предава „Фокус“.

Използвайки метода на радиовъглеродно датиране и чрез създаването на компютърни модели, учените са установили, че първият държавен ръководител в историята на цивилизацията фараон Ага е дошъл на власт приблизително през 3100 г. пр. н.е.

По-рано се предполагаше, че началото на додинастическия период, т.е. периодът, когато групи хора са започнали да се заселват по течението на Нил и да се занимават със земеделие, се датира приблизително към 4000 г. пр. н.е.

Последните данни обаче сочат, че този процес е започнал по-късно – между 3700 и 3600 г. пр. н.е.

Учените са открили, че само няколкостотин години по-късно, приблизително към 3100 г. пр.н.е. обществото се е трансформирало в страна, начело на която е застанал едноличен ръководител.

#Древен Египет #Нил #фараон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"