Михаил Миков се срещна с еврокомисар Кристалина Георгиева

Михаил Миков се срещна с еврокомисар Кристалина Георгиева
По време на срещата са били обсъдени и въпроси, свързани с европейските политики в областта на хуманитарната помощ и реагиране при кризи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна в петък с европейския комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагиране при кризи Кристалина Георгиева, съобщиха от пресцентъра на НС.

По време на разговора са били обсъдени широк кръг от теми, свързани с хуманитарните аспекти на кризата в Сирия, както и капацитетът на страната ни да създаде подходящи условия и да реагира адекватно при евентуална по-голяма бежанска вълна.

Общо е било мнението, че с повишено внимание следва да се гледа на въпроси като осигуряването на възможности за здравеопазване, образование и оказване на специализирана психологическа помощ, отчитайки факта, че по-голямата част от бежанците са жени и деца.

Комисар Георгиева е представила пред председателя на Народното събрание активността и предприетите действия в своя ресор и е подчертала, че до момента Европейският съюз – комисията и държавите – членки са мобилизирали към Сирия и съседните й държави средства в размер на 1 млрд. и 300 млн. евро, което прави евросъюза най-големият донор в тази криза.

Двамата събеседници са били категорични, че в тези процеси от изключително значение е доброто отношение на местното население към принудените да търсят подслон извън своята родина. Обсъдени са били и потенциалните възможности за привличане на средства от европейски фондове за облекчаване на последиците от кризата - в случай на нейното разрастване.

Михаил Миков е запознал комисар Кристалина Георгиева с приоритетите в работата на 42-рото Народно събрание и е посочил, че последиците от конфликта в Сирия са във фокуса на вниманието на парламента и правителството.

По време на срещата са били обсъдени и въпроси, свързани с европейските политики в областта на хуманитарната помощ и реагиране при кризи.

#Михаил Миков #Кристалина Георгиева #Сирия #правителство #Народно събрание #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници