Нови убийства в Сирия въпреки плана на Арабската лига

Нови убийства в Сирия въпреки плана на Арабската лига
35 души бяха убити в Сирия на 28 октомври при протест, настояващ за международна зона без полети над страната по подобие на извършената от НАТО операция в Либия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Силите за сигурност на режима на сирийския президент Башар ал-Асад са отнели живота на 20 души през последното денонощие, въпреки че обявиха, че приемат плана на Арабската лига за спиране на кръвопролитията.

Над 80 протестиращи срещу режима на Асад са арестувани в резултат на размириците в Сирия, които започнаха като част от т.нар. Арабска пролет – вълна от революции в арабските страни – още през март 2011 г., повлияни от подобни събития в Тунис, Египет, Либия и Йемен.

Ден по-рано сирийските власти приеха „безрезервно“ плана на Арабаската лига за излизане от кризата, който предвижда тотално спиране на насилието, освобождаване на задържаните и изтегляне на армията, както и свободно движение на журналисти и наблюдатели.

Загиналите обаче вече са над 3000 от март, по данни на ООН. 20 души са убити в Хомс и още се чуват изстрели, съобщи Сирийската обсерватория за човешки права, цитирана от АФП и БГНЕС.

„Не виждаме признаци, че режимът на Асад има намерение да спази поетите задължения“, коментира говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд, докато ръководителката на европейската външна политика Катрин Аштън призоваваше Дамаск да приложи „бързо и изцяло“ споразумението. Протестиращите заявяват, че не вярват на обещанията на правителството, а жертвите само укрепват решимостта им.

В четвъртък българският външен министър Николай Младенов обяви, че България настоява за незабавно прилагане на плана на Арабската лига за помирение и политическо споразумение в Сирия.

#Сирия #Арабска пролет #арабски свят #Арабската лига #протести #убити #Башар ал-Асад #президент на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »