България отбелязва 128 години от Съединението

България отбелязва 128 години от Съединението
С празнични прояви в цялата страна ще бъдат отбелязани 128 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Снимка: www.pozdravi.net
A A+ A++ A

С празнични прояви в цялата страна ще бъдат отбелязани 128 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Актът на Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I. Център на проявите 128 години по-късно е Пловдив - бившата столица на Източна Румелия. На тържествата там ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски, предаде Агенция"Фокус".

Сутринта започва Международен мемориален маратон „Съединение“. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен. По-късно венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и Паметна плоча на майор Райчо Николов, а от 20.30 ч. на площад ”Съединение” ще се проведе тържествена заря-проверка. В София честванията ще започнат в 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг, където ще говори кметът на София, Йорданка Фандъкова.

В същия час започва Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на администрацията на Президента. В Плевен от 09:30 ч. в Градската градина, пред паметника на загиналите от IV пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. започват тържествата. В Благоевград честванията започват в 10.00 ч. пред зала „22 септември“.

#Фандъкова #Плевнелиев #Благоевград #Плевен #Пловдив #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници