Роботчето "Киробо" произнесе първите си думи в космоса

Роботчето "Киробо" произнесе първите си думи в космоса
Роботчето "Киробо" Снимка: Би Ти Ви
A A+ A++ A

Роботчето "Киробо", което бе доставено на Международната космическа станция, за да прави компания на японски астронавт, произнесе първите си думи в космоса, предаде АФП, цитирана от агенция "Фокус".

"На 21 август робот направи първата крачка към едно по-светло бъдеще за всички", каза "Киробо", чиито думи донякъде напомнят тези на Нийл Армстронг през 1969 г.

"Добър ден, земляни, допълни роботчето. Името ми е Киробо. Аз съм първият говорещ робот астронавт в света. Радвам се да се запозная с вас."

Снимките на андроида бяха показани за пръв път на заседание на МОК в Буенос Айрес."Киробо", който може да взема пози на атлет, демонстрира подкрепата си за кандидатурата на Токио за организиране на Летните олимпийски игри през 2020 г.

Роботчето е високо само 34 сантиметра, а теглото му е 1 килограм. Проектирано е от японския специалист по роботика Томотака Такахаши и е разработено от учени от Токийския университет, компаниите "Тойота" и "Денцу" в сътрудничество с японската космическа агенция ДЖАКСА.

Предвижда се "Киробо" да разговаря свободно с астронавта Коичи Ваката, когато той пристигне на МКС в края на годината.

#Международната космическа станция #МКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"