Русия и Китай пред газова сделка за милиарди

Русия и Китай пред газова сделка за милиарди
Президентът на Русия Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин на срещата на Г-20 в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A
Русия и Китай обявиха в четвъртък, че се намират на прага на мега сделка, свързана с годишната доставка на 38 млн. куб. м. руски природен газ за китайската икономика, съобщава АФП, цитирана от Би Ти Ви.

Руският газов гигант „Газпром" и държавната енергийна компания на Китай са подписали споразумение след разговор между президента на Русия Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин, проведен в рамките на срещата на страните от Г-20, която се откри в Санкт Петербург.

Подписаният документ урежда „базовите условия" за доставка на синьо гориво от Русия за Китай.Според директорът на „Газпром" Алексей Милер окончателното споразумение може да бъде подписано до края на годината.

Сделката предвижда Русия да продава на Китай 38 млн. куб.м. газ годишно от 2018 г., което представлява радикална промяна на курса на руската газодобивна индустрия, която в момента е ориентирана приоритетно към Европа, припомнят наблюдатели.

#Русия #Китай #Владимир Путин #Си Цзинпин #Г-20 #„Газпром” #Алексей Милер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"