Народното събрание решава за Европейския фискален пакт

Народното събрание решава за Европейския фискален пакт
Народното събрание ще обсъди днес проект на решение за участието на България в Пакта за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание ще обсъди днес проект на решение за участието на България в Пакта за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

На дискусията ще присъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и външният министър Николай Младенов, съобщи БНР.

Днешните разисквания в парламента имат за цел да успокоят опозицията, която заподозря, че страната ни няма позиция, а всяка изразена в Брюксел става без консултации с Народното събрание.

След извънредно заседание в сряда на трите комисии – по бюджет, по европейски въпроси и външна политика, беше договорено подкрепата да бъде дадена, при условие че страната ни няма да поема допълнителни финансови задължения и че няма да се съобразява с икономическата политика със страните от еврозоната.

Финансовият министър Симеон Дянков увери, че „този проектодоговор засега не води до някакви данъчни промени, но не води и до някакви бюджетни тежести“.

Ако се включи във финансовия договор, страната ни ще приложи правилата за фискална дисциплина, а текстовете за по-голяма икономическа консолидация и интеграция - едва след приемането ни в еврозоната.

Трудността българските депутати да вземат решението идва от това, че от Брюксел все още предлагат нови варианти на текстовете на проектодоговора.

Окончателният текст обаче трябва да бъде одобрен в белгийската столица в понеделник.

В редовния парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят премиерът Бойко Борисов и 7 министри.

В рамките на контрола ще се проведат разисквания по питането на депутати от ГЕРБ към министъра на транспорта Ивайло Московски за стойността на договора за изграждането на комбиниран мост на Дунав при Видин–Калафат.

#Брюксел #Европейски съюз #ЕС #министър на външните работи #Николай Младенов #Министър на финансите #Симеон Дянков #премиер #Бойко Борисов #фискален пакт #координация и управление в Икономическия и валутен съюз #Пакта за стабилност #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »