Общините искат 3% от ДОД да влизат в техните бюджети

Общините искат 3% от ДОД да влизат в техните бюджети
3% от Данък общ доход (ДОД) да постъпват от догодина в общинските бюджети, искат от Националното сдружение на общините. Снимка: badmin.org
A A+ A++ A

3% от Данък общ доход (ДОД) да постъпват от догодина в общинските бюджети, искат от Националното сдружение на общините. Изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова обясни, че това ще лиши държавната хазна от известни приходи, но ще й спести редовните изравнителни субсидии за всички общини, предаде darikfinance.bg.

Има опасност догодина таксата за смет да скочи с 30-40% в част от общините, ако не бъде замразен размерът на така наречената наказателна такса за депониране, предупреди Чавдарова.

Тя обясни, че след като тази година таксата за депониране е била повишена от 3 лв. на 15 лв. за тон боклук, за догодина действащата наредба предвижда санкцията да стане 35 лв. на тон. От сдружението призовават за замразяване на размера на тази такса до 2016 г. и за промяна в Закона за управление на отпадъците.

Гинка Чавдарова посочи още, че властта е напът да повтори грешките от миналия планов период. „Оставяме отново хиляди села извън Европейския съюз - това са така наречените „бели петна“ - селата около градовете с население над 30 хиляди души“, отбеляза Чавдарова.

Става ясно, че ако този критерий се запази, около 20% от селата ще бъдат лишени от европейско финансиране за селските райони в следващите седем години.

#ДОД #общини #смет #субсидии #такса #Гинка Чавдарова #отпадъци #петна #села

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници