Клисарова: Обществото има нужда от шлосери, стругари и заварчици

Клисарова: Обществото има нужда от шлосери, стругари и заварчици
Според Клисарова бюджетите в училищата ще са в много по-оптимална форма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Професиите не трябва да се разделят на привлекателни и непривлекателни, защото обществото има нужда и от шлосери, стругари и заварчици"

Това заяви просветният министър Анелия Клисарова пред БНР в четвъртък, цитирана от "Стандарт".

"Идеята за въвеждането на професионално обучение в горните класове, при което учениците през половината ден да учат, а през другата да работят е за по-тясно сътрудничество с бизнеса. Така учениците ще могат веднага да се реализират на пазара на труда", допълни още Клисарова.

„Само 3% от преподавателите са до 30 години. Трябва да вземем сериозни мерки да мотивираме младите хора. Хората искат бързо да върнат средствата, които са вложили в образование. Искаме да въведем някои социални пакети, да въведем стажантски програми от университета, по-високи стипендии. Говорим за пакет от мерки, не за една”, категорична е тя.

По повод идеята директорите на училищата да имат мандат Клисарова съобщи, че се обсъжда неговата продължителност да бъде четири или пет години. Промените вероятно ще бъдат заложени в Закона за училищното образование и може да влязат в сила от по-следващата учебна година.

"Ремонти има в 489 училища в страната. До 16-и септември те няма да са приключили в 62 училища", съобщи Анелия Клисарова дни преди началото на учебната година.

По думите й делегираните бюджети остават, но в много по-оптимална форма. Не само парите следват ученика, но трябва да има и коефициенти – за мястото и потребностите на децата, както и да има и добавена стойност за по-високите резултати, каза още министърът.

#Анелия Клисарова #обучение #училища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"