НАСА ще наблюдава Луната със специална сонда

НАСА ще наблюдава Луната със специална сонда
Американската агенция за космически изследвания (НАСА) ще изстреля в петък нова сонда, наречена LADEE, която наблюдава лунен феномен. Снимка: www.starrydreams.com
A A+ A++ A

Американската агенция за космически изследвания (НАСА) ще изстреля в петък нова сонда, наречена LADEE, която наблюдава лунен феномен, забелязан за първи път по време на мисията на „Аполо 17”, преди повече от 40 години, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от btvnews.bg.

След като заеме мястото си в орбитата на Луната, LADEE ще записва светлинен феномен на нивото на лунния хоризонт, по време на изгрева на Слънцето. Явлението е отбелязано за първи път в записките на капитан Юджийн Кърнан, който командва последната мисия „Аполо”.

Феноменът вълнува учените, защото Луната няма собствена атмосфера, за да отразява слънчевите лъчи, заради което възниква хипотезата, че над лунната повърхност се издига прах, зареден с електрически частици, който провокира светлината.

Това е и теорията, която сондата ще трябва да докаже, при това в сравнително „враждебна” за космическия апарат среда. LADEE ще трябва също така да изследва тънката газовата обвивка на естествения спътник на Земята. На космическия апарат ще са необходими 30 дни, за да достигне до Луната, или 10 пъти повече време, отколкото по време на мисиите „Аполо”.

#феномен #Луна #НАСА #хипотеза #частици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"