Цветанов: И аз изпитах неудобство на изборите

Цветанов: И аз изпитах неудобство на изборите
Цветанов с премиера Бойко Борисов в изборната нощ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки възникналите проблеми при провеждането на избори „2 в 1“ президентските и местните избори в България бяха честни и демократични, смята министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Според него, въпреки че въпросът дали МВР се е справило с купуването на гласове е „дискусионен“, може да се каже, че МВР заедно с прокуратурата и ДАНС са се справили много по-адекватно с проблема от всички години досега.

„Провеждането на изборите през последните 15–20 години е било винаги с един лош привкус – това е купуването на гласове. С годините това ще бъде коригирано и изчистено“, каза министърът на вътрешните работи и председател на предизборния щаб на ГЕРБ по БНТ в петък сутринта. Той благодари на медиите за това, че са правили разследвания за купуване на вота.

Той призна, че по време на изборите е имало допуснати слабости. За „забранителните списъци“ министър Цветанов каза, че грешки винаги е имало.

„Да, имаше такива граждани, които не са допуснати, но беше много малък процент. Това, което е ангажимент на българския гражданин, е, когато бъдат обявени списъците, той да отиде и да види дали го има в списъците. За първи път се провеждат президентски и местни избори на една дата. С това решение да се провеждат изборите две в едно се спестиха пари заради кризата“, каза Цветанов за извитите опашки и хаоса, създаден по време на изборите.

„Аз също изпитах това неудобство, 40 минути чаках. Местните избори са доста сложни“, допълни той, като изрази убеденост, че в бъдеще няма да се допускат такива грешки.

„Изборите бяха честни и демократични, съдейки от това, което се случваше много преди изборите. Имахме обществената подкрепа на обществото. Почти 100% се препокри това, което беше като прогнози. Успяхме да консолидираме партията и много професионално да постъпим. Нямахме никакво разминаваме от това, което имахме като социология“, заяви Цветанов за победата на ГЕРБ на президентските и местните избори.

„ГЕРБ постигна голям успех. Президентската кампания мина в една безпринципна договореност, всички бяха срещу ГЕРБ. ГЕРБ не влезе в договорка с ДПС“, каза още Цветанов като допълни, че всички избори в България се случват с „благословията“ на ДПС.

„Хората не забравят толкова лесно коалиционното партньорство, което беше в предишното правителство. Гражданите доста трезво прецениха кого да подкрепят. ГЕРБ отвори възможността да има свои представители мюсюлмани в кметската власт“, каза той.

Цветанов отдаде загубата на ГЕРБ в Сливен, където Йордан Лечков беше издигнат за кмет, на „много обективни фактори“.

„Няма предизборни договорки с Кирил Рашков. Катуница беше много неприятен инцидент. Нека си зададем въпроса как така Кирил Рашков стигна дотук. Никога не сме имали по никакъв начин договорки с Кирил Рашков. Има назначена проверка относно случая с Катуница. Не съм се информирал, но днес ще го направя“, категоричен бе той относно интервю, в което т.нар. цар Киро заявява, че внукът му е в листите на ГЕРБ.

#Цветан Цветанов #ГЕРБ #Йордан Лечков #Сливен #избори #местни избори #президентски избори #избори 2011 #МВР #ДАНС #купуване на гласове #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"