Докладът за Шенген ще е неблагоприятен за България – АФП

Докладът за Шенген ще е неблагоприятен за България – АФП
Докладът на ЕК, който ще бъде публикуван през февруари, най-вероятно няма да даде „зелена светлина“ на България и Румъния за членството им в Шенген. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Докладът на ЕК, който ще бъде публикуван през февруари, най-вероятно няма да даде „зелена светлина“ на България и Румъния за членството им в Шенген.

Надеждите на България и Румъния да се присъединят бързо към Шенгенското пространство могат отново да бъдат полети със студен душ след публикуването в началото на февруари на неблагоприятен доклад за тяхното присъединяване, съобщиха дипломатически източници от Копенхаген, цитирани от АФП и БГНЕС.

Букурещ и София се сблъскват с нежеланието на Холандия, която настоява да бъде постигнат ефективен напредък в борбата срещу корупцията и двете страни да докажат, че имат сигурни граници с трети държави.

В началото на февруари Еврокомисията трябва да публикува доклад за напредъка, постигнат от двете кандидатки, и според първоначалните информации той ще бъде неблагоприятен за България.

Кандидатурите на двете страни не могат да се разделят – когато има проблем при едната, бива санкционирана и другата.

Въпросът за присъединяването не беше официално споменат по време на неформалната среща на вътрешните министри на 27-те в Копенхаген, но проблемите, повдигнати в доклада на Комисията, бяха разкрити по време на срещата.

Хага поставя условие за премахване на ветото – демонстрирането на по-големи успехи в борбата с корупцията.

Букурещ обвинява холандците, че са заложници на крайнодясната партия на Герт Вилдерс, която подкрепя управляващата коалиция. България и Румъния, които членуват в ЕС от 5 години, през 2011 г. обявиха за свой приоритет влизането в Шенгенското пространство.

Позицията на Холандия отчайва българските ръководители.

„Ние вършим своята работа, охраняваме своите граници (които са външни граници за ЕС) в съответствие с всички критерии, ние имаме чувство за отговорност и затова очакваме нашите европейски приятели и партньори да проявят солидарност и да спазват правилата“, заяви новият български президент Росен Плевнелиев в интервю за АФП.

При посрещането му в Брюксел председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой изрази съжаление от липсата на единодушие сред европейските държави да се даде зелена улица на София и Букурещ.

„Ако дотогава не бъде прието (положително) решение, аз ще включа този въпрос в дневния ред на срещата на върха на европейските ръководители на 1 март“, заяви той пред представители на медиите, като същевременно насърчи България да продължи усилията в борбата срещи корупцията и организираната престъпност и да полага „последователни усилия“ в реформата на правосъдната система.

Когато прие Плевнелиев, председателят на ЕК Жозе Барозу припомни, че Комисията „подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство“.
„Надявам се съществуващите все още резерви да бъдат вдигнати възможно най-бързо“, подчерта той.

#Шенген #доклад #ЕК #България #Румъния #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"