Европейският съюз излезе от рецесията

Европейският съюз излезе от рецесията
Междувременно рекордната безработица в еврозоната сдържа възстановяването на икономиката, докато инфлацията остава под целевия показател на ЕЦБ вече седем месеца поред. Снимка: www.silnabulgaria.com
A A+ A++ A

Брутният вътрешен продукт на 17 страни от еврозоната е нараснал с 0,3% през второто тримесечие на 2013, в сравнение с предходните три месеца, показват данни на Евростат, предава БГНЕС.

Окончателните данни съвпаднаха както с предварителната оценка, така и с очакванията на анализаторите, анкетирани от агенция "Блумбърг".

Свиването на БВП на еврозоната на годишна база беше преразгледано до 0,5% от 0,7% при прогноза на експертите от 0,7%.

Икономиката на 27 страни от Европейския съюз е нараснала през април-юни с 0,4% спрямо януари-март и не се е променила на годишна база, което показва, че европейската икономика през април-юни е излязла от рекордната по продължителност - 6 тримесечия поред – рецесия.

През първото тримесечие на 2013 г. свиването на БВП на еврозоната спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г. е било 0,3%.

Усилването на импулса към растеж на икономиката на еврозоната е съдействало за подема на европейския фондов пазар - индексът Stoxx Europe 600 се е повишил с над 5% за последните два месеца, доверието в икономиката на региона също се увеличава.

Междувременно рекордната безработица в еврозоната сдържа възстановяването на икономиката, докато инфлацията остава под целевия показател на ЕЦБ вече седем месеца поред.

Износът от еврозоната е нараснал през второто тримесечие с 1,6% в сравнение с януари-март, а вносът се е увеличил с 1,4%.

В ЕС, растежът е достигнал 1,7% и 1,2% съответно.

Потребителските разходи в региона за изминалото тримесечие са се увеличили с 0,2%, а държавните разходи - с 0,4%.

#Европа #ЕС #БВП #криза #рецесия #еврозона #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »