Премиерът бе на изписването на Таньо в болница „Лозенец“

Премиерът бе на изписването на Таньо в болница „Лозенец“
Премиерът Борисов (вдясно) с Таньо (в средата) на изписването на 13-годишното момче. Снимка: M3 Communications Group, Inc
A A+ A++ A

Екипът на проф. д-р Любомир Спасов изписа в четвъртък Таньо, 13-годишното момче, претърпяло спешна чернодробна трансплантация.

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Стефан Константинов, оказали съдействие при транспортирането на пациента от Атина, присъстваха на събитието.

На 27 декември 2011 г. Таньо Костов претърпя спешна чернодробна трансплантация, след като бе препратен в много тежко състояние и кома от детска болница в Атина.

Лично премиерът Борисов, Посолството на България в Атина, Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации съдействаха за транспортирането на пациента до УБ „Лозенец", която е една от малкото болници в Източна Европа, извършваща чернодробни трансплантации от жив донор.

„Приехме Таньо в много тежко състояние. Бяхме наясно, че шансовете за успеваемост са само 10%, но взехме решение и оперирахме. И днес, един месец след операцията, изписваме едно здраво дете", разказа проф. д-р Спасов, директор на УБ „Лозенец".

„Трябва да се отбележи и високият професионализъм на гръцките ни колеги от Детска болница „Панайотис и Ая Кириаку" в Атина. Тяхната помощ при транспортирането също беше решаваща. Това е чудесен пример за кооперация на лекари от две страни в рамките на Европейския съюз", добави проф. д-р Спасов.

Болницата извършва и уникални за страната трансплантации на органи, тъкани и клетки. Болничното заведение е извършило досега над 80 трансплантации, 22 от които са направени на деца.

Болница „Лозенец" е университетско национално многопрофилно лечебно заведение. Болницата извършва диагностика, лечение и рехабилитация на болни, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, наблюдение на хронично болни и застрашени от заболяване лица; профилактика на болести и ранно откриване на заболявания; мерки за укрепване и опазване на здравето; трансплантация на органи, тъкани и клетки. УБ „Лозенец" извършва уникални за страната диагностично-лечебни дейности и научноизследователска работа по прилагането на съвременни медицински технологии.

Болницата извършва и обучение на студенти и следдипломно обучение на медицински специалисти. Здравното заведение осъществява научноизследователска и научно-приложна дейност в областта на медицинската наука и практика и изпълнява задачи по разработването и провеждането на националната здравна политика.

#Болница Лозенец #трансплантация #Бойко Борисов #министър-председател #Стефан Константинов #министър на здравеопазването #Любомир Спасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »